Nyheter

Ecuador stoppar oljeborrningar i Amazonas

Waorani-ledaren Nemonte Nenquimo visar bevis på förorening av råolja i Amazonas regnskog i norra Ecuador.

Ecuadorianer röstade emot att borra efter olja i ett skyddat område i Amazonas, ett viktigt beslut som kommer att kräva att det statliga oljebolaget avslutar sin verksamhet i en region som är hem för två isolerade stammar.

ECUADOR | Ecuadorianer röstade i söndags i samband med presidentvalet även i en historisk folkomröstning för att stoppa utvecklingen av alla nya oljekällor i Yasuní nationalpark i Amazonas, ett område med en av planets största biologiska mångfald.

Med över 90 % av rösterna räknade i början av måndagen, avvisade omkring sex av tio ecuadorianer oljeutforskningen i Block 43, beläget i Yasuni National Park. Folkomröstningen ägde rum samtidigt som presidentvalet, som kommer att avgöras i en omröstning mellan vänsterkandidaten Luisa González och högerutmanaren Daniel Noboa.

Yasuni nationalpark är bebodd av urfolken Tagaeri, Taromenani och Dugakaeri, som lever utan kontakt med omvärlden.

I en tid då klimatkrisen intensifieras runt om i världen och Amazonas regnskog snabbt närmar sig en oåterkallelig tipping point, har Ecuador blivit ett av de första länderna i världen att sätta gränser för resursutvinning genom en demokratisk omröstning.

– Idag är en historisk dag! Som Waorani-kvinna och mamma känner jag mig överlycklig över ecuadorianernas rungande beslut att stoppa oljeborrning i mitt folks heliga hemland, säger Nemonte Nenquimo, ledare för ursprungsbefolkningen i Waorani:

– Äntligen ska vi sparka ut oljebolag från vårt territorium! Detta är en stor seger för alla ursprungsbefolkningar, för djuren, växterna, skogens andar och vårt klimat! tillade hon.

Pedro Bermeo, grundare av Yasunidos, en aktivistgrupp som harcsamlat in hundratusentals underskrifter för att göra en petition till folkomröstningen, säger att omröstningen visade att ”det största nationella samförståndet vid denna tidpunkt ligger i försvaret av naturen, försvaret av ursprungsbefolkningar och nationaliteter, livets försvar”.

Men han varnade:

– Kampen är inte över. Även om politiker skiljer oss åt, förenar naturen oss, och vi kommer att arbeta tillsammans för att säkerställa att regeringen följer den ecuadorianska befolkningens vilja.

Den bindande folkomröstningen förbjuder permanent oljeborrning i oljeprojektet Ishpingo-Tambococha-Tiputini , även känt som oljeblock 43, beläget i den östra kanten av Yasuní nationalpark.

Det statliga oljebolaget Petroecuador, som för närvarande producerar nästan 60 000 fat om dagen i Yasuni, kommer att behöva avveckla sin verksamhet under de kommande månaderna.

Företaget tillade att det skulle följa det ecuadorianska folkets beslut.

– Den här segern visar att vi människor vidtar åtgärder för att rädda vår planet under dessa tider av klimatkris, säger Leonidas Iza, president för Conaie, Ecuadors paraplyfederation för ursprungsbefolkningen.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.