Nyheter

57 journalister har dödats i Gaza

Al Jazeera-korrespondent Wael Dahdouh, sörjer sin döde kollega och Al Jazeeras kameraman, Samer Abudaq, som dödades av ett israeliskt luftangrepp i staden Khan Younis, södra Gazaremsan.

I fredags dödades den palestinska kameramannen Samer Abudaqa i en israelisk drönarattack i Khan Younis i södra Gaza. Hans kollega Wael Al-Dahdouh skadades i samma attack men överlevde. Sammanlagt har minst 57 journalister och mediearbetare dödats i Gaza sedan den 7 oktober, enligt Committee to Protect Journalists.

ISRAEL/PALESTINA | Samer Abudaqa dödades i en israelisk drönarattack i staden Khan Younis på fredagen medan han rapporterade från Farhanaskolan i Khan Younis, rapporterar Al Jazeera. I samma attack skadades journalisten Wael Dahdouh som tidigare under kriget förlorade sin fru, två barn och ett barnbarn. Både då, och efter att ha skadats i fredags, har han snabbt fortsatt sitt arbete.

– Vi kommer att fortsätta att göra vår plikt med professionalitet och transparens, sade Wael Dahdouh i lördags då Abudaqa begravdes.

Båda jobbade för Al Jazeeras arabiska kanal. Enligt Al Jazeera blödde Abudaqa ihjäl under flera timmar när räddningstjänsten inte kunde nå honom på grund av intensivt israeliskt bombardemang. I ett uttalande säger bolaget Al Jazeera Media Network att det ”håller Israel ansvarigt för att systematiskt döda och göra Al Jazeera-journalister och deras familjer till måltavlor.”

I söndags gjorde Committee to Protect Journalists sin senaste sammanställning av antalet journalister och mediearbetare som har dödats sedan Hamas attack den 7 oktober och Israels intensiva bombningar av Gaza inleddes. Enligt deras beräkningar har åtminstone 64 journalister och mediearbetare dödats, varav minst 57 i Gaza. Enligt Reportrar utan gränser har åtminstone 13 journalister dödats på grund av sitt yrke i Gaza sedan den 7 oktober. Trots att så många journalister har dödats i Gaza så är det sammanlagda antalet journalister som har dödats för att de är journalister globalt i år det lägsta sedan 2002.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.