Nyheter

Aminatou Haidar nekas uppehållstillstånd i Spanien

Aminatou Haidar vid utdelningen av Right Livelihood-priset 2019 i Stockholm 2019.

VÄSTSAHARA | Den prisade västsahariska människorättsförsvararen Aminatou Haidar kommer att överklaga ett beslut från spanska myndigheter om att inte förnya hennes tillfälliga uppehållstillstånd i landet. Det meddelar hennes advokat Fatma El Ghalia.

Aminatou Haidar har i årtionden fredligt arbetat mot den marockanska ockupationen av hennes hemland. Nu säger hennes advokat att beslutet att neka henne nytt uppehållstillstånd har politiska orsaker. Spanien koloniserade länge Västsahara, men drog sig tillbaka på 1970-talet varpå Marocko ockuperade landet. I januari 2022 närmade sig Spanien Marocko.

– Det är ett politiskt beslut, det finns inget skäl som motiverar avslaget. De hävdar att hennes ansökningshandlingar kom in för sent, men så var inte fallet, säger Fatma El Ghalia, rapporterar Yabiladi.

På torsdagen debatterades Haidars status i Spanien i parlamentet då ledaren för Galician People’s Union (BNG), Nestor Rego, uppmanade regeringen att låta henne stanna i landet.

– Regeringens beslut har förkastats och orsakat ilska och oförståelse i hela samhället, sade han och uppmanade regeringen att inte backa för vad han kallar ”påtryckningar” från Marocko, skriver Yabiladi på torsdagen.

Aminatou Haidar som ibland beskrivs som ”Västsaharas Gandhi” har arbetat mot bland annat tvångsförsvinnanden i Västsahara sedan 1990-talet och har prisats flertalet gånger. 2008 fick hon Robert F Kennedys människorättspris, 2019 tilldelades hon Right Livelihood-priset, 2022 fick hon Luxembourg Peace Prize. 2022 framkom det att hon var en av de människorättsaktivister som hade utsatts för spionverktyget Pegasus.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.