Nyheter

Ilska och maktlöshet om läget i Gaza

Bombkrater i Rafah, Gaza, efter israelisk bombräd.

Hjälporganisationer uttrycker ilska och frustration över svårigheterna att nå utsatta civila i Gaza.
WHO:s representant säger att det är "bortom förståelse att världen låter detta pågå".

ISRAEL/PALESTINA | Reaktionerna från större hjälporganisationer och FN-organ uttryckte uppgivenhet när läget i det av Israel attackerade Gaza ska beskrivas:

– Begränsade åtgärder av Israel är positiva, men räcker inte på långa vägar till för att bistå med det som behövs för den pågående humanitära katastrofen, sade FN:s koordinatör Tor Wennesland enligt nyhetsbyrån AFP.

Utspelen på tisdagen kom i samband med mötet i FN:s säkerhetsråd om eventuell vapenvila.

WHO: samvetslöst

Margaret Harris från Världshälsoorganisationen (WHO) sade att en knapp tredjedel av Gazas sjukhus fungerade, och då med minimal verksamhet. Utvecklingen i kriget mellan Israel och terrorstämplade Hamas var ”samvetslöst” enligt henne, och de som verkar för WHO i Gaza säger sig sakna ord för att förklara skräcken de bevittnar.

Unicef-chefen James Elder klagade på inte det minsta gjorts för att skydda sjukhus, vatteninstallationer och tillgång till proviant, och att detta strider mot internationell lag.

Israelisk militär angrep samtidigt det sista fungerande sjukhuset i norra delen av Gaza och genomförde flera flygattacker mot södra delen av remsan, rapporterar AFP.

Försök att bryta det diplomatiska dödläget och få tillstånd ett eldupphör i Gaza pågick inte bara i FN:s högkvarter i New York. Parallellt sades förhandlingar pågå om temporär vapenvila och överlämnade av gisslan som kidnappats av Hamas i utbyte om palestinska fångar.

Israels attacker mot Gaza följer den islamistiska extremistgruppen Hamas angrepp på Israel i oktober, då omkring 1200 personer dödades och omkring 240 personer togs som gisslan.

Samtal om vapenvila

Det var oklart om gisslansamtal i Warszawa i Polen, där bland andra israeliska underrättelsetjänsten Mossads chef David Barnea och CIA-chefen William Burns deltog, hade givit några resultat.

Israels militär IDF sade på tisdagen att Subhi Ferwana, en viktig finansiär av Hamas väpnade aktiviteter, hade dödats i ett flyganfall mot gränsorten Rafah.

Israel fortsätter också att redovisa andra framgångar mot Hamas-styrkor och infrastruktur. Men samtidigt visar militanta palestinska grupper att de är långtifrån utslagna. För första gången på över en vecka riktades raketanfall mot Tel Aviv-området och kusten däromkring.

”Det rejäla raketregnet tyder på att Hamas fortfarande har kapacitet att avlossa långdistansraketer trots 73 dygns markoffensiv från IDF i Gazaremsan”, konstaterar nyhetssajten Ynet.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.