Nyheter

Jorduppgång – fotot som utlöste en miljörörelse

Earthrise är ett fotografi av jorden och en del av månens yta som togs från månens omloppsbana av astronauten William Anders den 24 december 1968, under Apollo 8-uppdraget.

En resa genom tiden från den ögonblicksbild som formade miljöaktivism.

JORDEN | 55 år efter att Apollo 8-besättningen fångade den ikoniska bilden, förblir Jorduppgång, ”Earthrise”, en tidlös symbol för miljömedvetenhet och aktivism. På julafton 1968 skapade Nasa-astronauterna en episk vy när de kretsade runt månen – den upplysta jorden steg över den karga månhorisonten. Ett ögonblick av förundran och skönhet som skulle förändra världen.

– Herregud, titta på den bilden där borta! Där är jorden på väg upp. Wow, vad vackert! skrek Bill Anders till Jim Lovell, och i ett ögonblick av inspiration föddes Earthrise.

Det första färgfotot av jorden från rymden spreds som en löpeld över världen och anses ha drivit fram den globala miljörörelsen. År 1970 skapades Earth Day, Jordens dag, som ett årligt evenemang för att främja miljöaktivism och medvetenhet.

Michael Pritchard, programchef på Royal Photographic Society, ett av världens äldsta fotografiska sällskap, beskriver bilden som ”den perfekta bilden,” och betonar dess unika perspektiv.

– Den visade tydligt jorden från rymden men satte den också in i ett sammanhang som vi inte hade sett tidigare, säger han i en intervju till BBC.
– Det visade jorden som en mycket sårbara sfär i rymden.

Arton månader efter Apollo 8-astronauternas ikoniska fotografi, gick 20 miljoner människor ut på gatorna i USA för att protestera under den första organiserade Earth Day. Kathleen Rogers, ordförande för Earth Day Network, betonar Earthrise-fotots avgörande roll i att inspirera människor till miljöaktivism.

– Det skapade en miljörörelse över hela världen, säger hon, och Earth Day-affischerna 1970 pryddes av Earthrise-fotot.

Före Earth Day diskuterades rymdutforskningens roll i att betona vår unikhet. När Earthrise publicerades började ledare och kongressmedlemmar tala om hur ömtålig jorden var. Pritchard understryker att Earthrise-fotot, mer än olika dokument och rapporter, framhävde jordens sårbarhet och vikten av att bevara den.

För 55 år sedan förevigades Earthrise, och ännu idag fortsätter bilden att vara en stark påminnelse om vår planets skörhet och unikhet.

– Den visar jorden som vi alla lever på, en liten blå sfär som ligger inom denna svarta expansion, säger Pritchard.

– Den visar på allt från bräcklighet till vår unikhet.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.