Nyheter

Oskyldigt dömd frigiven efter 48 år i fängelse

Glynn Simmons frigiven efter 48 år i fängelse.


En domare i Oklahoma har frikänt en man som tillbringat 48 år i fängelse för ett mord han inte begått, vilket är det längsta kända felaktiga straffet i USA:s historia.
– Det är en lektion i motståndskraft och uthållighet, säger den frigivne Glynn Simmons.

MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER | Glynn Simmons, 71, släpptes i juli efter att åklagarna kom överens om att viktiga bevis i hans fall inte överlämnades till hans försvarsadvokater. Den historiska domen kom på tisdagen när Oklahoma County District domare Amy Palumbo förklarade Simmons oskyldig till mord.

– Den här domstolen finner genom tydliga och övertygande bevis att brottet som Mr. Simmons dömdes för inte begicks av Mr. Simmons, säger domaren Palumbo i sitt uttalande.

Glynn Simmons har avtjänat en tid av 48 år, en månad och 18 dagar i fängelse efter sin fällande dom, vilket gör honom till den amerikanska fånge som suttit längst tid och sedan frikänts, enligt uppgifter från The National Registry of Exonerations.

Efter domen uttalade sig Simmons på en kort presskonferens och beskrev sin tid i fängelset som en lektion i motståndskraft och uthållighet.

– Det är en lektion i motståndskraft och uthållighet. Låt ingen berätta för dig att en frigivning inte kan komma, för det kan den verkligen, sade Simmons.

Han har alltid hävdat sin oskuld och påstått att han befann sig i Edmond, Louisiana, vid tiden för mordet på Carolyn Sue Rogers 1974. Simmons och den medåtalade Don Roberts dömdes 1975 för mordet och fick initialt dödsstraff, vilket senare omvandlades till livstids fängelse efter ett beslut från USA:s högsta domstol. Roberts blev villkorligt frigiven 2008.

I juli beordrade domare Palumbo en ny rättegång mot Simmons efter att det uppdagats att åklagare misslyckats med att överlämna viktiga bevis, inklusive en polisrapport som kunde ha pekat på andra misstänkta i fallet.

Distriktsåklagare Vicki Behenna meddelade senare att det inte längre fanns fysiska bevis i fallet mot Simmons och att hon inte skulle åtala honom på nytt, trots att hon motsatte sig att förklara honom faktiskt oskyldig.

Simmons är nu berättigad till nästan 1,8 miljoner kronor i ersättning från staten för den felaktiga domen. Det öppnar också möjligheten till en federal rättegång mot Oklahoma City och andra brottsbekämpande myndigheter som var inblandade i hans arrestering och fällande dom, enligt försvarsadvokaten Joe Norwood.

Men trots domen och möjligheten till ersättning lever Simmons för närvarande på donationer medan han genomgår behandling för cancer som upptäcktes efter hans frigivning från fängelset.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.