Big bag-kassar fulla med utslängda kök. Flashiga hus av glas och betong. Vårt sätt att bygga – och bygga om – våra hem ger stora avtryck på klimat och miljö.
Att sluta riva och använda mer trä och gröna blad är några av nycklarna för ett mer hållbart sätt att bygga och bo, enligt en ny tung rapport.
KLIMAT | Det byggs i en rasande fart i världen; var femte dag uppförs byggnader motsvarande ett nytt Paris, enligt FN:s miljöprogram UNEP.
Byggandet av bostäder och annat står för hela 37 procent av de globala klimatutsläppen. I Sverige är andelen något lägre, men inte desto mindre står bygg- och fastighetssektorn för runt 20 procent av utsläppen här.
Men det finns lösningar redan i dag, enligt en ny rapport från UNEP som pekar ut tre ”ben” för hur byggandets klimatavtryck och påverkan på ekosystemen kan minska rejält.
Det första: återvinn i stället för att bygga nytt. Att renovera en äldre byggnad i stället för att hamra upp en ny kapar utsläppen med mellan 50 och 75 procent. För svensk del är detta den lägst hängande frukten, menar Martin Erlandsson, forskare vid IVL Svenska Miljöinstitutet och adjungerad professor i byggnadsmaterial vid KTH.
– Att inte riva, utan bygga om och vårda det som finns. Men det handlar också om att bygga så att det blir lätt att bygga om i framtiden i stället för att riva om behoven ändras. Ett exempel är att bygga innerväggar som kan flyttas.
Snåla med skogen
Det andra ”benet” i rapporten: Byt ut stål och betong och andra material med hög miljöpåverkan till exempelvis trä, bambu eller annat biobaserat. Ett sådant skifte kan på många håll pressa ner byggsektorns utsläpp med upp till 40 procent till 2050, enligt rapporten. Den lyfter också fler gröna tak och andra sätt att få in grönska i byggandet som viktigt.
För svensk del är trä ett givet alternativ, men det gäller att snåla mer när det gäller skogens resurser, anser Martin Erlandsson. Genom att ersätta byggande med massivträ med materialeffektivare metoder sparas många träd.
– Med samma mängd trä kan man få fyra hus i stället för ett.
Eftersom lite glas, betong och andra miljömässigt dåliga material ändå behövs gäller det att tillverka dem på ett så klimatvänliga sätt som möjligt – vilket är det tredje benet i rapporten. Förnyelsebar el i stället för fossilt bränsle vid produktion och mer återanvändning är några viktiga bitar.
– Vi jobbar med alla stegen i Sverige, men tempot är för lågt. Man måste se till att alla hus byggs med den bästa tekniken, nu är det bara vissa hus där det finns entusiastiska byggherrar, säger Martin Erlandsson.
För att få till en omställning behöver ländernas regeringar ta till både tuffare regleringar och morötter, enligt UNEP-rapporten. Martin Erlandsson håller med:
– Politikerna måste säga tydligare: vi kan inte kan fortsätta att slösa, säger Erlandsson som menar att även näringslivet vill ha tydligare regler på området.
Varnar för "renovräk"
När det gäller att renovera byggnader finns dock en fara: att standardhöjningen gör att fastighetsägarna ser en chans att höja chockhyrorna med följden att många inte har råd att bo kvar.
– Även det här måste regleras av politiken, så att det inte blir ”renovräk”.
Det behövs också nya ideal kring vad som anses modernt, enligt rapporten. Hus med dubbelglasfasad och stålstomme som blivit populära är inget att skryta med ur miljösynpunkt, konstaterar Martin Erlandsson.
Det eftersträvansvärda borde kanske vara att kunna stoltsera med hus byggda till stor del av återvunnet material, eller att klä fasaderna med cederträ som man gjort i vissa miljöprofilerade stadsdelar.
– Det är den kulturen vi borde gynna.
Fakta: Lösningar
Bara genom att använda tekniker som finns i dag i Sverige går det att minska klimatutsläppen med 40 procent vid bygget av flerbostadshus. Detta genom att använda en träbaserad standardlösning eller klimatförbättrad betong.
Med lättbyggnadsteknik i trä, där mindre råvara går åt, kan minskningen bli över 50 procent.
Källa: IVL