Prenumerera

Logga in

Nyheter

Netanyahu belönar bosättare efter våldsspiral

Israeliska soldater vid samhället Turmus Ayya på ockuperade Västbanken.

Israeliska bosättare har gått till hämndattack på flera håll på Västbanken, efter dådet då fyra israeler sköts ihjäl på en bensinstation på ockuperad mark. Och premiärminister Netanyahu reagerar genom att ge grönt ljus till nya bosättarhus.

ISRAEL–PALESTINA | Hundratals bosättare ska ha misshandlat palestinier, satt eld på olivlundar och vandaliserat byggnader under natten och onsdagen. Bland de drabbade platserna finns Huwara nära Nablus, där liknande blodiga hämndattacker orsakade stor förödelse i vintras.

Den israeliska bosättarhögern kallar det prislapps-attacker – en ”öga för öga”-taktik där de besvarar palestinska extremistdåd med mer våld.

Mer belöningar

Det senaste härjandet är uppenbara svar på attentatet vid bosättningen Eli på tisdagen, då fyra israeler dödades och flera andra skottskadades. De två palestinska gärningsmännen sköts efteråt ihjäl av tillskyndande civila, som ofta är beväpnade i området, och säkerhetsstyrkor.

Även Netanyahu tänker i prislapps-termer; ju mer våld palestinier brukar för att bekämpa ockupationen, desto mer belöningar ger Israels premiärminister till de judiska bosättarna på Västbanken.

– Vårt svar på terror är att slå ned den hårt samt att bygga upp vårt land, säger Netanyahu.

Han meddelar att regeringen nu ger tillstånd för en utbyggnad med 1 000 nya bostäder i just Eli.

Mer beroende

Bensinmacksdådet verkar i sin tur vara hämnd för en israelisk militäroperation i staden Jenin i måndags, som blev mycket blodig när palestinsk milis försökte stoppa soldaterna. Sex palestinier dödades och ett antal människor på båda sidor skadades.

Motsättningarna har skärpts sedan den extrema bosättarhögern i vintras fått platser i Israels nya regering. Flera ministrar talar öppet om att jaga bort palestinierna från Västbanken och utvidga de illegala bosättningarna.

Netanyahu har varit mer försiktig, för att inte förarga en omvärld som ser bosättningarna som ett avgörande hinder för fred. Men nu är han mer beroende av extremhögern för att kunna behålla makten.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.