Nyheter

Varning för övervakning i ny medielag

Kulturminister Parisa Liljestrand (M) på väg in till EU-möte i maj.

EU:s medlemsländer är överens om sin syn på en ny medielag för att stärka pressfriheten. Fast kritikerna varnar för ökad statlig övervakning.

När förslaget om en ”europeisk mediefrihetslag”, döpt till EMFA, lades fram av EU-kommissionen i höstas utlovades starkt skydd för journalister och oberoende medier.

– Vi måste slå fast klara principer: Ingen journalist borde spioneras på för sitt arbete, inga offentliga medier borde förvandlas till propagandakanaler, sade värderings- och öppenhetskommissionären Vera Jourová i ett pressmeddelande.

När nu EU:s medlemsländer i ministerrådet enats om sin syn på lagförslaget framförs fortfarande vackra ord.

– I rådets position stärks skyddet för medieföretag, journalister och deras källor”, säger kulturminister Parisa Liljestrand (M) i ett pressmeddelande efter onsdagens uppgörelse på ambassadörsnivå i Bryssel.

”Farliga steg”

Men långt ifrån alla håller med.

Så sent som i måndags skrev ett stort antal organisationer – allt från Reportrar utan gränser (RSF) till Svenska journalistförbundet (SJF) – ett öppet brev inför ambassadörsmötet för att varna om följderna.

Framför allt oroas man över att medlemsländer med hänvisning till ”nationell säkerhet” ska kunna använda sig av olika spionprogram mot journalister, för betydligt fler brott än vad EU-kommissionen tidigare har velat öppna för.

– Rådet tar farliga steg mot att legalisera oacceptabla former av övervakning mot journalister och deras källor. Om det här bekräftas kommer förändringen att döda den potential som EMFA har för att stoppa nya spionprogramsskandaler i EU, varnade Chloé Berthélemy på nätverket Edri, som arbetar för digitala rättigheter och friheter, i ett uttalande.

Tuffa förhandlingar

Onsdagens uppgörelse innebär att EU-länderna är redo att inleda slutförhandlingar med EU-parlamentet om den nya lagen.

Parlamentet har dock ännu inte satt ner foten om sin syn på saken. Den ledamot som ansvarar för hanteringen, liberala rumänskan Ramona Strugariu, aviserar dock en betydligt tuffare linje än medlemsländerna och vill bland annat kräva förhandsbeslut av domstol eller domare för att tillåta spionprogram mot journalister.

– Medlemsländer som är förkämpar för att garantera yttrandefrihet borde överväga ordentligt vilka prejudikat de skapar, sägere Strugariu i en kommentar till nyhetssajten Politico Europe.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.