Nyheter

Indonesien: Influerare riskerar fängelse för fläskätande

 Lina Luftiawatiriskerar fängelse efter att ha förtärt fläsk.

Lina Luftiawati, på TikTok mer känd som influeraren Lina Mukherjee, riskerar fängelse efter att ha förtärt fläsk – något som i Indonesien kan vara en kriminell handling till följd av en kritiserad blasfemilag.

INDONESIEN | Som muslim är fläskkonsumtion ingen norm och i ett Indonesien som under president Joko Widodos överseende antagit en rad moralkonservativa lagar, däribland en kontroversiell och av människorättsorganisationer kritiserad blasfemilag, riskerar Lina Luftiawati fängelsestraff för TikTok-måltiden.

Influeraren har dock skyndsamt bett om ursäkt för klippet och utlovat större medvetenhet kring framtida innehåll. Frågan är dock om det räcker.

– Blasfemilagen används ofta som ett politiskt och religiöst vapen, säger Andreas Harsono, journalist och researcher vid Human Rights Watchs Indonesienkontor, till nyhetssajten Rest of the World.

Konservativa vindar

Huruvida Lina Luftiawati kommer att bli föremål för ett åtal – och huruvida ett eventuellt utfall verkligen kommer att landa i fängelse – återstår däremot att se.

Indonesien är i politisk rörelse med ett presidentval under kommande år och med en rad konservativa rörelser som vädrar möjligheten att dra jordens folkrikaste muslimska land i mer auktoritär riktning.

På pappret är Indonesien ett sekulärt land och har sedan diktatorn Suhartos fall 1998 åtnjutit perioder av utbredd acceptans gentemot HBTQI-personer och en rad populära transsexuella mediepersonligheter som understrukit möjligheten att kombinera islam med social tolerans.

Juridiskt svårbedömd lag

Blasfemi- och antiporrlagar (stiftade på 2010-talet) utmanar emellertid rörelsefriheten för såväl sexuella minoriteter som utlevelser i strid med vad som både socialt och juridiskt betraktas som normer – en uttolkning som både allmänheten och jurister har svårt att göra.

Enligt Andreas Harsono är frågan dock enkelt löst – genom att Indonesien lever upp till grundläggande mänskliga rättigheter.

– Om Indonesien är en verklig demokrati så förskonas Lina Luftiawati, säger Harsono.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.