Nyheter

Nigeria: 30 döda i sammandrabbningar mellan herdar och bönder

Bonde som "var tvungen att börja från början" efter att ha förlorat alla sina jordbruksinsatser efter våldsamma attacker.

Minst 30 personer har mist livet i samband med våldsamma sammandrabbningar mellan herdar och bönder i Nigeria, rapporterar flera nyhetsbyråer, däribland Africa News.

NIGERIA | Den tragiska sammandrabbningen ägde rum i Plateau State, en delstat i hjärtat av Nigeria och där religiöst bottnade konflikter har plågat invånare i decennier.

Det är dess värre bara det senaste i raden av sammandrabbningar som rapporterats från Plateau State, och knappast den sista som uppges ha religiösa undertoner där herdar som vallfärdar norrifrån – från Nigerias muslimskt dominerade regioner – allt oftare hamnar i gräl om mark med kristna bönder. Konflikterna är ett kvitto på den osäkerhet som breder ut sig längs landsbygden till följd av en skiftande verklighet.

Ett alltmer ekonomiskt läge med skyhöga basvarupriser till följd av inflation, en osäker arbetsmarknad och förlorade arbetstillfällen i spåren av alltmer nyckfulla klimatbeteenden har ökat desperationen och underlättat etableringen av organiserad brottslighet.

Allt i ett land kantat av en rad separatistiskt motiverade konflikter, jihadistiskt våld och ett trängt socioekonomiskt läge där fyra av tio vuxna nigerianer riskerar att gå arbetslösa innan 2023 når sitt slut.

Lokala myndigheter försöker dämpa de uppblossade konflikterna och riskerna för hämndaktioner från personer som mist anhöriga i de senaste sammandrabbningarna genom att införa utegångsförbud, rapporterar Africa News.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.