Nyheter

WHO förhandlar omstritt pandemiförslag

WHO:s generalsekreterare Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Världshälsoorganisationens (WHO) generalsekreterare Tedros Adhanom Ghebreyesus öppnade på söndagen den årligt återkommande mötet för medlemsländerna.

HÄLSA | WHO-chefen hoppas att få igenom en uppgörelse om global hälsosäkerhet – en direkt konsekvens av coronapandemin. Tedros Adhanom Ghebreyesus kallar förslaget ”historiskt”.

– Vi kan helt enkelt inte fortsätta som vi gjort förut, sade han i sitt öppningstal.

Även FN:s generalsekreterare António Guterres uppmanade via videolänk medlemsländerna att flytta fram positionerna.

– Jag hoppas att diskussionerna om pandemiprevention, förberedelser och respons leder till ett starkt, multilateralt närmande (till problemen) för att kunna rädda liv, sade Guterres.

Bland delegaterna finns stats- och regeringschefer, många av dem för länder som drabbades hårt av pandemin. Officiellt krävdes sju miljoner liv i covidpandemin, men oberoende beräkningar tror att uppemot tjugo miljoner liv krävdes av virussmittans konsekvenser.

Officiellt krävdes sju miljoner dödsoffer i covidpandemin, men den verkliga siffran tros vara närmare tjugo miljoner.

– Vi måste påminna oss om att vi måste bygga huset före stormen, inte när stormen rasar, sade Timor-Lestes president José Ramos-Horta.

I förslaget om global hälsosäkerhet, som kommer att förhandlas under mötet i Genève, föreslås internationella uppgörelser för att se till att förberedelserna för en ny pandemi planeras bättre.

Mötet pågår i tio dagar. Målet är att förhandla fram en överenskommelse som kan antas vid nästa årsmöte, 2024. Men svåra förhandlingar väntar.

Kritikerna av förslaget anser att det inkräktar på nationell suveränitet och att det kan användas politiskt.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.