Nyheter

Butja byggs upp efter den ryska förödelsen

April 2022: En gatubild från Butja, strax efter att ryssarna lämnade området.

Ryssarna lämnade förödelse efter sig. Nu byggs ukrainska Butja upp på nytt. Hus repareras och människor hittar tillbaka till sina forna hem. Men minnena av ockupationens skräckvälde lever kvar.

UKRAINA | – Jag såg många döda människor här. Döda kroppar. Det var omöjligt att gå ut för att hjälpa till, även om någon kanske var vid liv. Man kunde bli skjuten.

Natalia Perekhzestenko, 56 år, går fram och pekar genom det skadade staketet. På gatan utanför hennes hus låg liken, berättar hon för TT:s utsända.

Natalia Perekhzestenko: ”Befann oss i helvetet”

Nu rensar hon upp bland all bråte i trädgården. Rabatterna vittnar om ett prydligt förflutet. Små plantor av blå iris och ringblommor anas så smått, trots att det fortfarande är kallt. Om några månader spirar livet på nytt och då kommer Natalia Perekhzestenkos hus, som ligger på en av Butjas huvudgator, förhoppningsvis vara färdigreparerat.

– De första dagarna av kriget befann vi oss i helvetet. Metallbitar och tunga kulor flög förbi och när ett ryskt stridsfordon exploderade träffades vårt hus ovanifrån av splitter och flygande metallbitar, berättar hon för TT:s utsända.

– Men det var som ett mirakel, för bara taket träffades. Här låg bitar av exploderade robotar och militärfordon runt huset.

Butja erövrades av ryssarna i början av mars förra året. När de lämnade förstaden till Kiev en knapp månad senare avslöjades skräckväldet.

Hundratals civila mördades.

Ukrainska Natalia Perekhzestenko går igenom sina saker i det skadade huset i Butja
Ukrainska Natalia Perekhzestenko går igenom sina saker i det skadade huset i Butja. Foto: Ola Torkelsson/TT

Gömde sig i källaren

Under invasionen tvingades Natalia Perekhzestenko och hennes man Volodymir stanna kvar i huset. Det var för farligt att fly, berättar hon.

– Det var fruktansvärt. Vi var rädda när vi hörde skottlossningar och explosioner, så vi försökte gömma oss i källaren. Den är inte så djup, men då slapp vi höra ljuden i alla fall.

– Om en robot träffat oss hade vi inte överlevt.

Minnena är svåra. Perekhzestenko röker sakta en cigarett – före kriget rökte hon aldrig. Ockupationen förändrade allt, berättar hon.

– Mina första tankar när jag såg det förstörda taket var att det viktigaste var att vi faktiskt överlevde. Jag tänkte att Gud skyddar oss och om vi överlever är det inga problem. Allt kan byggas upp här igen.

Nu repareras Natalia Perekhzestenkos hus med hjälp av volontärstyrkor. Byggare Oleg Trohimchuk kastar ner förstört byggmaterial från taket i en rasande takt.

– Vi arbetar som en byggbrigad med 30 personer. Vi har åtagit oss sex hus just nu, berättar han och förklarar att man som volontär får viss ersättning från regeringen.

Arbetet med reparationerna startade i mitten av januari.

– Vi har kommit hit för att fixa husen som förstörts. Vi hjälper alla att återuppbygga sina hus.

Frivilliga hjälper till att bygga nytt tak på ett skadat hus som ligger vid huvudgatan i Butja, en förstad till Ukrainas huvudstad Kiev
Frivilliga hjälper till att bygga nytt tak på ett skadat hus som ligger vid huvudgatan i Butja, en förstad till Ukrainas huvudstad Kiev. Foto: Ola Torkelsson/TT

Tänker på Bachmut i östra Ukraina

Taket på Natalia Perekhzestenkos hus får en ny träkonstruktion som ett nytt tak ska vila på, säger Oleg Trohimchuk.

– Vårt mål är att reparera hela den här gatan – från den första till den 71:a byggnaden. Det är mycket jobb!

Nedanför huset ligger splittret av det sprängda bepansrade infanterifordonet fortfarande kvar. Staketet är fullt av kulhål. Natalia Perekhzestenko inspekterar förödelsen, men gläds samtidigt åt den hjälp hon får.

– Att se människor arbeta på att återuppbygga mitt hus gör mig lycklig. Men jag vill att alla ska få hjälp, säger hon och hänvisar till den pågående förödelsen i Bachmut i östra Ukraina.

I månader har ryska styrkor försökt ta kontroll över staden, som till stora delar lagts i ruiner under blodiga strider.

– Jag vet hur det känns att vara under ockupation, att det är svårt att överleva. Nu har människor i Bachmut det svårt.

TT: Med dina hemska minnen här – kommer du ändå stanna kvar i Butja?

– Jag vill stanna här, så att vi i framtiden kan bjuda in andra. Dela med oss av vårt hus och hjälpa dem som har det svårt.

Nyheter

Meta inför transparenskrav för politiska annonser med deepfake-teknik

Några av Facebook- och Instagram-annonserna kopplade till ett ryskt försök att störa den amerikanska politiska processen och väcka spänningar kring splittrande sociala frågor, november 2017.

Meta meddelar att politiska annonser som använder deepfake-teknik kommer att krävas att tydligt markera att de är digitalt skapade. Den nya policyn, som träder i kraft vid årsskiftet, innebär att annonser som använder artificiell intelligens (AI) för att skapa irrelevanta eller vilseledande bilder, videor och ljud måste inkludera en notis om dess digitala ursprung.

AI – artificiell intelligens | Annonser på Instagram och Facebook kan använda artificiell intelligens för att skapa foton, videor och ljud av händelser som faktiskt inte existerar. För att bekämpa potentiell desinformation och förbättra användartransparensen kommer Meta införa små notiser på annonser som använder AI för att peka på deras manipulation.

Enligt den nya policyn måste annonsörer klargöra om deras politiska annonser innehåller digitalt manipulerat innehåll, såsom bilder, videor eller ljud som kan ge en falsk representation av verkliga händelser eller uttalanden. Även om vissa redigeringar, som att justera bildstorlek eller skärpa, kan vara tillåtna om de inte påverkar själva budskapet, betonar Meta vikten av att informera användarna om konstgjord manipulation.

Meta har föreslagit att de kommer att ta bort alla annonser som bryter mot dessa riktlinjer, vare sig de skapas av artificiell intelligens eller av mänskliga användare. Företaget kommer också att förlita sig på sina faktagranskare för att bedöma om innehållet i annonserna har ändrats, och om så är fallet kommer de att stoppas från att visas som annonser.

Nick Clegg, Metas president för globala frågor, framhåller betydelsen av den nya policyn och påpekar att det är en fortsättning på företagets åtagande för ökad transparens inom politisk annonsering.

Nyheter

Två miljoner människor på flykt på Afrikas horn

Översvämningar i Mogadishu, Somalia, tisdagen den 21 november 2023.


Över 2 miljoner människor har blivit tvungna att lämna sina hem på Afrikas horn till följd av kraftiga skyfall och översvämningar. Enligt en rapport från AFP, sammanställd från regerings- och FN-siffror, har det kraftiga regnet kopplat till väderfenomenet El Niño drabbat regionen hårt. Denna tragedi inträffar när området kämpar för att återhämta sig från den värsta torkan på 40 år, som tidigare ledde till svår hungersnöd för miljoner människor.

MIGRATION | Afrikas horn är extremt sårbart för klimatförändringar, trots att dess bidrag till globala koldioxidutsläpp är försumbart i jämförelse med andra regioner. Välgörenhetsorganisationen Action Against Hunger uttalade sent på onsdagen inför starten av klimattoppmötet COP28 i Dubai, att skyfallen lett till ”en fruktansvärd situation”.

Extrema väderfenomen sker allt oftare och med högre intensitet, och den senaste katastrofen har förvärrat den redan djupa humanitära krisen i Somalia, ett av världens fattigaste länder som även brottas med ett långvarigt islamistiskt uppror.

I Somalia har översvämningarna krävt över 100 liv och tvingat över 1 miljon människor att fly från sina hem, enligt FN och somaliska tjänstemän. Mogadishus myndigheter har utlyst undantagstillstånd på grund av de extremt sällsynta översvämningarna och varnat för spridningen av sjukdomar.

Hem har översvämmats och jordbruksmark förstörts, vilket har lämnat samhällen isolerade med skadade vägar, broar, stängda sjukhus och skolor.

I en gemensam rapport varnar FN och Somalia för att ungefär 1,5 miljoner barn under 5 år löper risk för akut undernäring mellan augusti 2023 och juli 2024.

– Återkommande klimatstörningar, ökad osäkerhet och djup fattigdom har drivit Somalias folk till bristningsgränsen, säger FN:s sändebud George Conway.

I ett försök att mildra situationen har Somalias regering mottagit 25 000 ton spannmål från Ryssland för att akut distribuera till de drabbade av översvämningarna, med ytterligare 25 000 ton förväntade senare i december.

Även om humanitärt bistånd har hindrat landet från att drabbas av svält, varnar FN:s World Food Program att en fjärdedel av Somalias befolkning – 4,3 miljoner människor – förväntas möta svår hunger vid årets slut.

I grannlandet Kenya har inrikesministeriet rapporterat att dödssiffran i översvämningarna har stigit till 136 personer, med över 460 000 människor på flykt. I Etiopien har över 57 människor dött och mer än 600 000 har tvingats fly enligt FN:s humanitära insatsorgan OCHA.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.