Startsida - Nyheter

Nyheter

”Vita papper”-demonstranter gripna i Kina

Folk demonstrerade med vita papper mot Kinas covidrestriktioner, för yttrandefrihet och för mänskliga rättigheter i november och december förra året.

Sent 2022 skakades Kina av stora – och ovanliga – protester mot landets hårda covidrestriktioner, för yttrandefrihet och mänskliga rättigheter. Protesterna avtog i december och Kina har nu slopat de hårda pandemirestriktionerna – men flera demonstranter har fängslats i efterhand.

KINA | Enligt BBC, som har talat med kinesiska aktivister, handlar det om över 100 gripanden. Dessa gripanden har skett i det tysta och under radarn. Majoriteten av de som har fängslats är välutbildade och flera har gått på universitet utomlands, som i USA och Storbritannien.

Många är också kvinnor – något som kan ses som ett led i att Kina de senaste åren har censurerat och slagit till mot kvinnorättsaktivister. De som har gripits kommer från flera olika städer, som Beijing, Shanghai, Guangzhou och Nanjing.

Att delta i protester i diktaturens Kina är förenat med fara. Under senhöstens protester mot covidrestriktionerna, för mänskliga rättigheter och yttrandefrihet höll demonstranterna upp blanka papper i luften istället för kritiska budskap, rapporterade nyhetsbyrån Reuters i höstas.

Protesterna startade efter en lägenhetsbrand i staden Urumqi som dödade ett tiotal personer, varav alla tillhörde den i Kina förföljda minoriteten uigurer. Genom att protestera med blanka papper blev det – skriver Reuters – inte lika enkelt för säkerhetsstyrkorna att omedelbart gripa de som deltog, eftersom man inte förmedlade några tydligt synliga kritiska budskap.

Men sedan demonstrationerna dog ut har alltså flera som deltog fängslats.Human Rights Watch (HRW) kallade Kinas coronarestriktioner för ”drakoniska” i samband med att de släppte sin årsrapport. Åtgärderna har enligt HRW använts för att kontrollera befolkningen.

– Människor runt om i Kina tog stora risker för att offentligt protestera för mänskliga rättigheter. Regeringar runt om i världen bör stötta människors rätt till yttrandefrihet och fredliga protester, och hålla den kinesiska regeringen ansvarig för kränkningar både på hemmaplan och utomlands, sade Sophie Richardson, Kinachef på HRW i samband med att årsrapporten släpptes.

Ansiktsigenkänning används i gripandena

I Peking tillhörde flera av de som har fängslats, anklagade för att ha ”provocerat bråk”, ett löst sammansatt nätverk av vänner som brukade samlas för bokklubbar, filmvisningar och diskussioner.

Den 27 november deltog de i en demonstration för att sörja offren i branden några dagar tidigare – och denna demonstration blev en fredlig protest där man höll upp tomma papper för att visa sin frustration.

– Klimatet har varit så förtryckande under en lång tid. De [mina vänner] visste inte att de deltog i en specifik protest. De trodde att det var ett sätt att få ventilera sina känslor. De konfronterade inte polisen och de uttryckte inte några radikala åsikter och trodde inte att det var så allvarligt, säger en person som kände flera av de fängslade i Beijing till BBC.

Exakt hur myndigheterna har lyckats hitta just den här gruppen av vänner är oklart. Men vad som är känt är att polisen har använt sig av övervakningsfilmer och ansiktsigenkänningsteknik. Man har också sökt igenom telefonerna på de som har gripits. Under december och januari har fler och fler personer ur den här gruppen, som var med i en chatgrupp på meddelandeappen Telegram, gripits.

Flera universitet, bland annat Goldsmiths i London, har bekräftat att tidigare studenter finns bland de gripna. Reportrar utan gränser och Human Rights Watch har fördömt fängslandena. BBC har lyckats identifiera 12 av de som har fängslats i Peking, varav fem har blivit villkorligt frigivna.

* * *
LÄS MER
Kina: Journalister gripna för pandemibevakning
Kinas folk är världens mest övervakade
Övervakning och repression tystar folket i Kina

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.