Fotbolls-VM i Qatar fortfarande ”fläckat”

Byggnadsarbetare Lusail i Qatar i november 2022.

Ett år efter herrfotbolls-VM i Qatar har migrantararbetare ännu inte ersatts för outbetalda löner och arbetsvillkoren är fortsatt undermålig. Det riskerar att fläcka ner arvet av VM, menar människorättsorganisationen Amnesty International, och uppmanar Qatar att genast skydda och ersätta drabbade migrantarbetare.

QATAR | Amnesty International menar i A Legacy in Jeopardyatt brotten mot migrantarbetare i Qatar har fortsatt även ett år efter fotbolls-VM för herrar, trots att landet inför mästerskapet lovade positiv förbättringar för migrantarbetarna. 

Bland det som fortfarande drabbar många migrantarbetare är att det fortfarande finns begränsningar vad gäller möjligheten att bygga jobb och arbetsgivare, trots att landet genomförde en reform i sitt kafala-system som skulle underlätta detta. Enligt den förändringen skulle en arbetare kunna slippa missförhållanden genom att byta jobb för att söka bättre arbetsvillkor. Medan en arbetare inte längre behöver få ett särskilt certifikat från sin arbetsgivare för att byta jobb avkrävs många arbetare någon form av tillstånd ändå. Ofta krävs också att en arbetare kan visa upp ett sådant tillstånd i många jobbannonser. Enligt officiell statistik kunde 150 000 arbetare byta jobb under årets första månader, men samtidigt nekades omkring en tredjedel av alla ansökningar om att få byta jobb under den perioden. 

– Det är som ett tyst krav. Nya arbetsgivare kräver fortfarande oftast ett tillstånd och tidigare företag vill inte ge det, säger en diplomat från ett land varifrån många migrantarbetare rest till Qatar, till Amnesty International. 

Fortsatta ”lönestölder”

Inför herrfotbolls-VM i Qatar som inleddes den 20 november 2022 jobbade de många tusentals migrantarbetare som byggde arenor och annan infrastruktur under hårda och svåra villkor. Många som nappade på att jobba i Qatar tvingades också betala olagliga och höga rekryteringsavgifter till företag som förmedlade jobb. 

Detta drabbade bland annat migrantarbetare som jobbade som säkerhets- och ordningsvakter under själva VM-turneringen. En av dessa är Marcus från Ghana som betalade nästan 400 amerikanska dollar i rekryteringsavgift:

– Jag var tvungen att ta ett lån för att betala för utgifterna för att resa för att arbeta i Qatar under VM. Jag betalar fortfarande av på det, det jag tjänade var inte tillräckligt, säger han till Amnesty International. 

Andra problem som uppmärksammades många år innan avspark är att många migrantarbetare inte fick sina löner eller semesterersättningar utbetalda, ibland i många månader, och ibland tvingades arbetare till och med lämna landet utan att ha fått ut sina löner. Denna ”lönestöld” – har fortsatt på hög nivå enligt Amnesty International. 

Inte heller har det skett några förbättringar vad gäller att utreda och dokumentera dödsfall bland migrantarbetare. Migrantarbetare som jobbar i qatariska hem fortsätter också att behandlas illa. Dessutom är migrantarbetare fortfarande förbjudna från att såväl gå med i som att bilda fack. Amnesty International skriver att trots att Qatar har genomfört vissa arbetsrättsliga reformer så överskuggas det av de många problem som återstår.

Fifa måste ”sätta mänskliga rättigheter i centrum”

Qatar har inte gått vidare i arbete med att utforma ett ersättningssystem. Detta trots att breda koalitioner bestående av civilsamhällesorganisationer, fackförbund, spelarförbund och supporterklubbar har krävt just detta. Amnesty International pekar på att Fifa inom kort väntas släppa en översyn av hur en sådan kan ersättning kan se ut. Qatar måste också göra något liknande och göra det möjligt för alla migrantarbetare, gällande perioder som ligger längre bak i tiden än de senaste åren, kan få tillgång till kompensation, betonar Amnesty International. 

– Regeringen måste skyndsamt förnya sitt löfte att skydda arbetare medan både Fifa och Qatar måste komma överens om planer för ersättning för alla de som drabbades, säger Steve Cockburn, Amnesty Internationals chef för ekonomisk och social rättvisa

Dessutom borde Fifa lära sig av erfarenheterna i Qatar för att se till att framtida värdländer respekterar mänskliga rättigheter, inklusive arbetsrättsliga och fackliga krav, skriver organisationen.

– Missförhållandena kring 2022 års VM borde fungera som en påminnelse till idrottsliga förbund att mänskliga rättigheter alltid måste vara i centrum för besluten när man utser värdskap för evenemang, säger Steve Cockburn, på organisationens hemsida

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Prenumerera gratis på vårt
Nyhetsbrev
Prenumerera gratis på vårt
Nyhetsbrev