Nyheter

Tre läkare dödades i attack mot sjukhus i Gaza

Ett palestinskt barn som har skadats i en israelisk attack behandlas av läkare på ett sjukhus i Khan Younis i södra Gazaremsan.

Tre läkare dödades under tisdagen i en attack mot al-Awdasjukhuset i norra Gaza. Två av läkarna jobbade med Läkare utan gränser som fördömer attacken mot sjukhuset: ”Vi uppmanar igen till respekt och skydd av vårdinrättningar, personal och patienter”, skriver organsationen på tisdagen.

ISRAEL–PALESTINA | Läkarna Mahmoud Abu Nujaila och Ahmad Al Sahar som båda jobbade för Läkare utan gränser/Médecins sans Frontières (MSF) och en tredje läkare, Ziad Al-Tatari, dödades på tisdagen på al-Awdasjukhuset. Sjukhuset är ett av de sista sjukhusen som fortfarande fungerar i norra Gaza. 

Omkring 200 patienter befinner sig fortfarande på sjukhuset, där de kan inte få all den vård de behöver och MSF betonar i ett uttalande att dessa behöver evakueras på ett säkert sätt till andra fungerande sjukhus.

MSF skriver uttalandet att de regelbundet har delat information till krigförande parter om att sjukhuset fortfarande är verksamt, samt har patienter och personal på plats. På måndagen delades även GPS-koordinater med israeliska myndigheter skriver organisationen som har haft verksamhet på sjukhuset sedan 2018. 

MSF understryker att attacker mot sjukvårdsinrättningar är ett allvarligt brott mot internationell humanitär rätt och att ”detta har blivit systematiskt de senaste veckorna”, och uppmanar till omedelbart eldupphör, ett slut på blockaden mot Gaza och skydd av all sjukvårdspersonal och anläggningarna de jobbar på.

Över 200 sjukvårdsarbetare har dödats 

Fram till i förra veckan hade 200 hälso- och sjukvårdsarbetare dödats sedan detta senaste krig mellan Israel och Hamas startade den 7 oktober, enligt siffror från det palestinska hälsoministeriet. Det amerikanska public service-bolaget NPR har talat med flera läkare i Gaza som berättar att nyheten om att en kollega har dödats först sprids från person till person för att några dagar senare bekräftas i officiella listor. 

– De här männen och kvinnorna borde få ett erkännande för sitt hjältemod, säger den kanadensisk-palestinska akutläkaren Tarek Labouni till NPR.

En annan av de dödade läkarna är 36-åriga Hammam Alloh, som var läkare i invärtes medicin och som jobbade på al-Shifasjukhuset som Israel intog i förra veckan. Alloh dödades i en israelisk flygattack mot hans hem i närheten av sjukhuset. 

Alloh var specialist i njurmedicin och förklarade i en av sina sista intervjuer att hans patienter med njursvikt behöver dialys och daglig omsorg, samtidigt som han oroade sig för sin fru och tre barn som var kvar i hemmet. 

– Jag kan inte ens tänka mig att inte gå [till jobbet]. Jag har inget val för om jag inte går betyder det att jag ger upp om livet. Jag har avlagt en ed som läkare och jag kommer inte svika den eden, sade han till det kanadensiska public service-bolaget CBC.

Tarek Labouni var god vän med Alloh – de hade lärt känna varandra när Alloh fortfarande var läkarstudent och Labouni tillsamman med andra kanadensiska läkare besökte Gaza 2012.

– Han var naturlig ledare och en sådan hängiven människa, säger Labouni till NPR.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.