Nyheter

Tyska polisräder mot kuppanklagat nätverk

Poliser vid en av torsdagsmorgonens räder, här i Berlin.

Tysk polis har slagit till mot misstänkta högerextremister över hela landet. Tillslagen riktas mot den så kallade Reichsbürger-rörelsen, som förra året anklagades för att planera en statskupp.

TYSKLAND | Datorer, telefoner och minnesstickor har tagits i beslag vid räder mot totalt 20 bostäder i åtta olika förbundsländer, enligt ett besked från en åklagarkammare i München.

De misstänkta anklagas för att ha varit del av en komplott i sociala medier, där konspirationsteorier och desinformation har spridits via framför allt meddelandetjänsten Telegram. Där har man under ett par års tid organiserat kampanjer där stora grupper av människor försökt ta kontakt med och överväldiga tyska myndigheter.

Detta ska ha pågått sedan början av 2021 och primärt ha syftat till att myndigheterna ska ”pressas att fatta beslut i rörelsens medlemmars favör”, enligt rättsväsendet.

Planer på statskupp

”Det övergripande målet har varit att destabilisera Tyskland och dess institutioner och att stoppa, eller åtminstone hindra, lagenliga myndighetsåtgärder”, meddelas det från åklagarsidan.

Reichsbürger-rörelsen beskrivs som ett löst sammansatt nätverk av högerextremister, monarkister, vapenentusiaster och allehanda konspirationsteoretiker som vill störta den tyska republiken och ersätta den med ett tyskt rike i stil med det som fanns före världskrigen.

Vid omfattande razzior förra året greps en lång rad misstänkta konspiratörer, bland dem en adelsman som kallar sig prins och som misstänks ha varit ledande i planer på en statskupp.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.