Nyheter

Vapenvila: Kort andrum i Gaza, hopp för familjer i Israel

Palestinier försöker återvända till norra Gaza från centrala Gaza samtidigt som en israelisk stridsvagn har blockerat vägen, Salah al-Diin, på fredagsmorgonen efter den temporära vapenvila trädde i kraft.

Klockan sju på fredagsmorgonen inleddes den fyra dagar långa vapenvilan mellan Israel och Hamas. Senare under dagen ska utväxling ske av gisslan som hålls i Gaza och palestinier som hålls fängslade av Israel. För Gazaborna innebär eldupphöret att de inte kommer att vara utsatta för intensivt bombardemang för första gången på nästan sju veckor. För 13 familjer i Israel kan en lika lång mardröm snart vara över. 

ISRAEL–PALESTINA | Fyra dagar. Så lång planeras denna vapenvila bli, om den inte bryts innan dess. Fyra dagar av andrum. På fredagseftermiddagen ska en första utväxling av gisslan och fångar ske. 13 kvinnor och barn som togs som gisslan av Hamas under den blodiga attacken den 7 oktober ska bytas mot 39 palestinier, tonåriga pojkar och kvinnor, som hålls fängslade av Israel. 

Sammanlagt ska 50 israeler och 150 palestinier släppas under de fyra dagarna. För Ahmad [vars efternamn inte är utskrivet], från Gaza City innebär vapenvilan, trots dess korthet och trots att nya strider hotar, en ”chans att andas”.

– Jag vet att det här inte är en fullständig vapenvila, och vi hör Israels hot om att de kommer att attackera igen omedelbart efter de fyra dagarnas eldupphör. Men för oss är det något, säger han till Haaretz, framför allt eftersom han kommer att kunna sova utan rädsla att dö:

– Du kan sova i fyra dagar i rad. Sömn har blivit ett privilegium i Gaza, fortsätter han. 


Palestinska barn som skadades i en israelisk attack mot Gaza vårdas på al-Aqsasjukhuset i Deir al-Balah i tisdags. Foto: AP Photo/Marwan Saleh

Humanitär hjälp på väg

För Gazaborna innebär vapenvilan också hopp om mer förnödenheter – 200 lastbilar av humanitär hjälp per dag ska släppas in. Men stora delar av Gazas befolkning fortsätter att vara flyktingar på nytt, och en stor del har blivit hemlösa – omkring hälften av Gazas bostadsbestånd uppskattats vara obeboeliga. Gazabon Ashraf Shann, som intervjuas av Al Jazeera, ger uttryck för ambivalensen hon känner:

– Mina känslor är blandade för å ena sidan har jag ingenstans att återvända till även om [israelerna] tillåter oss att återvända till Gaza City. Min hem bombades och totalförstördes på krigets tredje dag, säger hon till Al Jazeera

Å andra sidan gläds hon för alla dem vars nära och kära saknas eftersom de nu kan leta efter dem, och dessutom gläds hon åt att mer humanitärt bistånd nu kommer att finnas. Samtidigt oroar hon sig för det kollektiva trauma alla Gazabor genomlever:

– Vi har gått igenom krig sedan 2008 och till och med min yngsta son – han är nästan 13 år – har varit tvungen att gå igenom fem krig. 

– Jag är verkligen orolig för traumat, det psykologiska trauma som de flesta av oss går igenom. Jag också så klart. Vi har alla blivit traumatiserade av det här kriget och vi hoppas på fred. Fred för alla, säger hon samtidigt som hon hyser tvivel om att fred kommer att hålla någon längre tid. 

Utbytet ska ske klocka 16

Klockan 16 lokal tid ska de 39 palestinska fångarna släppas, 24 kvinnor och 15 tonåriga pojkar. De ska överlämnas till Internationella Rödakorskommittén vid det israeliska militärfängelset i Ofer. 

– Efter att Röda korset tar emot [de palestinska] fångarna kommer de som är från Jerusalem åka till Jerusalem och de från Västbanken kommer att samlas i Betunia kommunfullmäktige där deras familjer kommer att vänta, säger Qadura Fares, chef för Palestinian Prisoner Club, till Reuters

Då det bara är tonåriga pojkar som ska släppas verkar 21-åriga Ahmad al-Manasra som greps av Israel som 13-åring 2015 inte finnas med på listan. Hans kusin hade då knivhuggit två israeler, 18 och 13 år. Trots att han i rättegången inte ansågs ha deltagit i attacken dömdes Ahmad al-Manasra till 9 års fängelse för mordförsök. Han har suttit i isoleringscell i långa perioder och har diagnostiserats med bland annat schizofreni men hans ansökan om att släppas tidigare av medicinska skäl nekades av israelisk domstol sommaren 2022, rapporterar Amnesty International

Sammanlagt hålls 8 300 palestinier fängslade av Israel uppger Fares för CNN. Av dessa hålls omkring 3 000 i administrativt förvar, där den fängslade inte har dömts för något brott. En person hålls i administrativt förvar utifrån anklagelsen att hen planerar att bryta lagen i framtiden och eftersom ”den här åtgärden är menad av vara preventiv, finns det ingen tidsgräns” skriver den israeliska människorättsorganisationen B’Tselem


En kvinna cyklar förbi en anslagstavla som uppmanar till att de omkring 240 i gisslan som bortfördes av Hamas under attacken den 7 oktober ska släppas fria. Foto: AP Photo/Ohad Zwigenberg

”Som rysk roulette”

Samtidigt som palestinierna överlämnas till Rödakorskommittén ska de 13 – av sammanlagt omkring 240 israeler som togs som gisslan den 7 oktober – släppas vid gränsen mellan Gaza och Egypten. De som kommer att släppas ska, liksom palestinierna, lämnas över till Rödakorskommittén som sedan eskorterar dem till den egyptiska gränsen. Därefter ska den israeliska armén flyga dem i helikopter till sjukhus där de först undersöks av läkare och sedan telefonsamtal mellan den frisläppta gisslan och deras familjer, rapporterar Haaretz. Senare kommer de mötas av både medicinska och psykologiska team och sina familjer. De som inte är barn kommer också höras av säkerhetstjänsten.

För de anhöriga i Israel vars familjemedlemmar hålls som gisslan har de senaste dagarna varit svåra med hopp och förtvivlan om vartannat – kommer deras anhöriga att släppas, och i vilket skick? En av de som hoppas är Keren Schem vars 21-åriga dotter Moa Schem fördes bort från musikfestivalen där omkring 250 personer sköts ihjäl när Hamas gick till attack. 

– Det är som rysk roulette. Vi vet inte vem som kommer att komma ut, säger hon till The Guardian på onsdagen.

– De talar om barn och deras mödrar så jag tror inte att Mia kommer att komma ut i dag, imorgon eller ens dagen efter. Men jag ber att hon gör det för ingen vet egentligen. 

Andra som kan komma att släppas är Shiri Bibas och hennes två söner, fyraårige Ariel och tio månader gamla Kfir, vars bortförande fångades på film av Hamas, och som sedan spreds på sociala medier. Men Eylon Keshet, kusin till Shiris man Yarden Bibas oroar sig för att han inte kommer att släppas. 

– Vi vet fortfarande inte om Shiri, Ariel och Kfir kommer att vara med i den här överenskommelsen. Och vi vet ännu inte hur de mår, så vi kan inte känna oss lättade förrän de faktiskt är tillbaka här, säger Keshet till The Guardian. 


Thomas Hand, pappa till Emily Hand som är gisslan i Gaza, kramar om Orit Meir som är mamma till Almog Meir som också är gisslan. Foto: AP Photo/Kin Cheung

Åttaåriga Emily Hand inte med på listan – än

På fredagen har har alla familjer vars anhöriga finns med på listan över de som ska släppas informerats om det, likaså de vars anhöriga inte finns med, rapporterar Times of Israel. Inledningsvis hade Israel planerat att inte ge den informationen förrän de faktiskt var släppta, i rädsla att Hamas lista är inkorrekt. 

Enligt uppgift finns inte åttaåriga Emily Hand som fångades under Hamas attack mot kibbutzen Be’eri med på listan enligt uppgifter från hennes familj. Men hopp finns att hon kommer att släppas under de kommande dagarna, enligt Irlands taoiseach [regeringschef] Leo Varadkar som förklarar att gisslan är utspridd bland olika celler och att Hamas själva inte har kontroll över alla i gisslan, vissa hålls också av Islamiska jihad. 

– Vi kommer bara att få reda på om hon släpps under de kommande dagarna, men hon är självklart på prioriteringslistan. Så jag tror att alla våra tankar är med henne och hennes familj, säger Leo Varadkar, rapporterar Belfast Telegraph

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.