Dödssiffran efter de israeliska attackerna mot Gaza har nu stigit till över 5 000. Av dessa är över 2 000 barn. Det uppger det Hamas-styrda hälsoministeriet i Gazaremsan. Dessutom har åtminstone 4 600 barn skadats – vissa har svåra brännskador eller andra allvarliga skador som är svåra att behandla i en sjukvård som är på bristningsgränsen.
GAZA | En pojke tröstas av en man. Han är grå i ansiktet, damm från rasmassor. Han skakar i hela kroppen. Vi vet inte vad som har hänt just honom men han är ett av många barn som har skadats fysiskt och psykiskt av det intensiva bombardemang mot Gaza som Israel inledde efter terrorstämplade Hamas attack som dödade 1 400 israeler.
Enligt organisationen Defense for Children International Palestine kan antalet dödade barn vara betydligt högre än 2 000 eftersom siffran bara utgår i från de barn som har förts till sjukhus. Organisationen hänvisar till att uppskattningsvis 830 barn saknas och kan finnas begravda i rasmassorna av hus som har bombats i israeliska attacker.
Enligt Rädda Barnen har minst 4 600 barn skadats. Två av dessa ses i en kort film av den palestinske fotografen Motaz Azaiza – han berättar hur han åkte till en plats där en israelisk attack hade genomförts för att bevaka händelsen när någon räckte över barnen till honom. De två barnen är små, den yngsta som blöder från ett sår i huvudet verkar ha svårt att hålla sitt huvud uppe. Medan de åker mot sjukhuset försöker Motaz Azaiza göra sitt bästa för att lugna och trösta barnen.
Ensamöverlevande barn
Många barn har också gjorts helt familjelösa. Enligt den brittisk-palestinske läkaren och kirurgen Ghassan Abu Sitta, som jobbar på al-Shifa-sjukhuset i Gaza City, använder sig personalen där av en ny term: ”Skadat barn utan någon överlevande familjemedlem”. Han berättar också hur sjukvården i Gaza är nära bristningsgränsen – förband för brännskador är slut på många ställen, läkare har börjat använda sig av ättika för att rengöra sår, men även det börjar ta slut. Redan innan den senaste skärpningen av den israeliska blockaden hade området varit utsatt för en blockad i sexton år, efter att Hamas tog kontroll där 2007.
Ett av de barn som har överlevt men vars hela familj har dödats är fyraåriga Fulla Al-Laham. En israelisk attack mot hennes hem dödade hennes föräldrar, syskon och flera släktingar.
– 14 döda och ingen blev kvar förutom Fulla. Hon talar inte, ingenting, hon ligger bara i sängen och de ger henne medicin, säger hennes farmor Um Mohammad Al-Laham, till Reuters.
Med sammanlagt 5 000 dödade palestinier i israeliska attacker är även kapaciteten för att ta hand om döda kroppar mycket ansträngd. Liksäckar har blivit en bristvara. På al-Aqsa martyr-sjukhuset rapporterar BBC att man har slut på material att täcka de döda med.
– Vi har inte tillräckligt med svepningar för kropparna för antalet är enormt. Alla kroppar anländer i delar, sitter inte ihop. Vi kan inte identifiera dem för att kropparna är vanställda och krossade, säger en ur sjukhusets personal till BBC Arabic, och lägger till att läget är outhärdligt:
– Trots allt vi har bevittnat förut så är det här något vi aldrig sett tidigare.
Barn särskilt sårbara för explosioner
Trots att ett begränsat antal lastbilar med humanitär hjälp har kunnat komma in via övergången vid Rafah i södra Gaza har inget bränsle släppts in sedan den 7 oktober. Sjukhus som efter att Israel stängde av elen till Gazaremsan har sedan dess varit beroende av generatorer som drivs av bränsle som är på upphällningen. FN:s barnrättsorganisation Unicef varnade i söndags att 120 spädbarn vårdas i kuvös och är beroende av att generatorerna fortsätter att fungera.
– Vi har nu 120 för tidigt födda barn i kuvöser, varav 70 för tidigt födda med mekanisk ventilering och det är naturligtvis här vi är extremt oroliga, säger Unicefs talesman, Jonathan Crickx till BBC.
Enligt Rädda Barnen befinner sig över en miljon palestinska barn i en aktiv konfliktzon utan någon säker plats att söka sig till:
– En aktiv konflikt, med obarmhärtiga luftattacker i en sådan liten och tätbefolkad stad leder till chockerande många civila döda. Barn är särskilt sårbara för effekterna av exploderande vapen – deras kroppar kastas hårdare och längre av explosionerna. Deras skelett böjer sig mer, vilket ökar risken för långsiktiga deformeringar med liten möjlighet för tillfrisknande. De har mindre blod att förlora. Det är osannolikt att de får den specialistvård de är i behov av, med sjukvårdssystemen ofta nära kollaps och färre utbildade kirurger tillgängliga. Bristen på medicin, elektricitet, och nödvändigt vatten på sjukhusen innebär att de knappt kan fungera, säger Jason Lee, Rädda Barnens chef för de ockuperade palestinska områdena, på organisationens hemsida.