Nyheter

23 journalister har dödats – 19 är palestinier

En palestinsk journalist tröstar sitt syskonbarn som skadades i en israelisk attack mot hennes hem i flyktinglägret Nusseirat i söndags.

Åtminstone 23 journalister har dödats i det pågående kriget mellan Israel och Hamas, varav en stor majoritet, 19 stycken, är palestinier. Dessutom har tre israeliska och en libanesisk journalist dödats. Det uppger Kommittén för skydd av journalister, CPJ, på söndagen. Ytterligare journalister är skadade eller saknade.

MEDIA | Sedan terrorstämplade Hamas blodiga attack mot Israel den 7 oktober och Israels intensiva bombningar av den sedan 2007 blockerade Gazaremsan har 23 journalister dödats. CPJ rapporterar att palestinska journalister i Gaza är särskilt utsatta både när de försöker utföra sitt jobb, och som privatpersoner.

Ytterligare åtta journalister är skadade, och tre journalister saknas. CPJ undersöker också ytterligare uppgifter om dödade eller skadade journalister samt attacker mot pressen.

– CPJ understryker att journalister är civila som gör ett viktigt arbete under tider av kris och de får inte bli måltavlor för krigförande parter, säger Sherif Mansour, CPJ:s samordnare för Mellanöstern och Nordafrika, på organisationens hemsida.

Roshdi Sarraj är bland de dödade

Bland de döda är journalisten Roshdi Sarraj som med medgrundare till Ain Media. Enligt uppgifter från den Palestinska myndighetens nyhetsbyrå Wafa dödades han i en israelisk flygattack i fredags, den 20 oktober. Enligt den franska dagstidningen Le Monde hade han arbetat för olika ickestatliga organisationer liksom utländsk press, däribland Le Monde, i tio år.  Med sin kamera filmade han vardagen i Gaza med start 2010:

– Vi filmade havet, trädgårdar, marknader. När folk såg våra filmer blev de förundrade. De visste inte att Gaza också kunde vara en sådan vacker plats, sade Roshdi Sarraj till Le Mondes Jerusalemkorrespondent Samuel Forey 2018.

Roshdi Sarraj uppges ha dödats i en israelisk attack mot hans hem i Tel al-Hawa i Gaza City, enligt Radio France som han samarbetade med i dess Gazabevakning sedan 2021. Radio France rapporterar att hans fru och hans elva månader gamla dotter skadades i samma attack. Den 17 oktober twittrade Roshdi Sarraj om hur mediebevakningen av Gaza är svårt sargad då så många journalister har dödats, men också på grund av de israeliska bombningarna, den avstängda elen och bristen på internet: ”Men vi försöker fortfarande att härda ut och fortsätta bevaka så att världen kan se de israeliska brotten i Gaza”, skrev han då. Tre dagar senare dödades han.

19 dödade på två veckor

Han blev den senaste i en lång rad palestinska journalister som har dödats på bara två veckor. Bland de andra som har dödats i israeliska attacker mot Gaza finns Mohammed Ali som dödades i norra Gaza den 19 oktober, Mohammad Balousha från kanalen Palestine Today, också det i en israelisk attack mot norra Gaza. Abdulhadi Habib dödades med flera andra i sin familj när en missil träffade hans hus i Zeitoun i södra Gaza City den 14 oktober. Den 13 oktober dödades Yousef Maher Dawas, medarbetare i Palestine Chronicle och organisationen Vi är inte siffror (WANN) som grundades 2015 för att sprida berättelser om palestiniers vardag och framgång, samt göra palestiniers röster hörda. Yousef Maher Dawas dödades i en israelisk attack mot hans hem i Beit Lahiya i norra Gaza.

Salam Mema var frilansjournalist och ledde en kommitté för palestinska kvinnliga journalister vid Palestinian Media Assembly. Hennes hem i det stora flyktinglägret Jabaliya i norra Gaza besköts av Israel den 10 oktober. Hennes kropp grävdes fram ur rasmassorna tre dagar senare. Den 7 oktober dödades frilansjournalisten Assaad Shamlakh tillsammans med nio familjemedlemmar i en israelisk flygattack mot deras hem i Sheikh Ijlin i södra Gaza.

Även israelisk och libanesisk journalist dödad

Shai Regev, en redaktör för TMI för den israeliska dagstidningen Ma’ariv dödades under Hamas attack i Israel den 7 oktober. Hon bekräftades död efter att ha varit försvunnen i sex dagar. Sammanlagt har tre israeliska journalister bekräftats dödade av Hamas.

Också i Libanon har en journalist dödats. Issam Abdallah som var filmfotograf för Reuters dödades i en attack från Israel i närheten av den libanesiska gränsen den 12 oktober. Flera andra skadades i samma attack.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.