Startsida - Nyheter

Nyheter

Fängelsestraff för journalister som bevakade Mahsa Jina Aminis död

Niloufar Hamedi och Elaheh Mohammadi, de två journalister som väckte uppmärksamhet om omständigheterna kring Mahsa Jina Aminis, har båda suttit fängslade sedan i september förra året och har nu dömts till sju respektive sex års fängelse.

De två journalister som först rapporterade om Mahsa Jina Aminis död 2022, liksom från hennes begravning, har dömts till sju respektive sex års fängelse. Niloufar Hamedi och Elaheh Mohammadi greps förra hösten och har sedan dess suttit gripna.

IRAN | Mahsa Jina Aminis död efter att hon hade gripits av landets moralpolis i mitten av september 2022 blev känd för omvärlden efter att Niloufar Hamedi rapporterade om det från sjukhuset där hon avled, i den reformistiska tidningen Shargh. Elaheh Mohammadi reste till Mahsa Jina Aminis hemstad Saqqez/Seqiz i provinsen Kurdistan i nordvästra Iran för att bevaka hennes begravning. Båda greps kort efteråt, den 20 respektive den 29 september 2022.

De döms nu för att ha ”samarbetat” med USA:s regering, för ”konspiration mot den nationella säkerheten” och för ”propaganda mot systemet”, rapporterar Euronews som hänvisar till uppgifter i söndags från den iranska sajten Mizan som bevakar rättsliga nyheter.

Prisade journalister

Efter Mahsa Jina Aminis död bröt omfattande protester ut i landet med krav på såväl kvinnors rätt att klä sig som de vill som krav på den islamiska regimens fall. Kvinnor klippte sitt hår och brände sina slöjor i protest.

Åtminstone 529 personer har dödats i samband med protesterna sedan förra året, och nästan 20 000 personer har gripits. Protesterna har varit den största utmaningen mot den Islamiska republiken sedan den gröna rörelsen som bildades efter valet 2009.

Den rörelse som växte fram efter Mahsa Jjna Aminis död med slagordet Kvinna, liv, frihet belönades i förra veckan med EU-parlamentets pris för tankefrihet, Sakharovpriset, tillsammans med Mahsa Jina Amini.

Även de båda journalisterna har prisats. I maj i år tilldelades de Reportrar utan gränser Sveriges pressfrihetspris och även Unescos pressfrihetspris – ett pris som också gick till Narges Mohammadi, den iranska fängslade journalisten som nyligen fick Nobels fredspris.

–  Vi kräver att Niloufar Hamedi och Elaheh Mohammadi, och deras fängslade journalistkollegor omedelbart släpps fria, säger Erik Larsson, ordförande för Reportrar utan gränser Sverige, på organisationens hemsida.

Oklart läge för tonårsflicka i koma

I söndags rapporterade också iransk statsmedia att tonårsflickan Armita Garavand, som liksom Mahsa Jina Amini uppges ha misshandlats av moralpolis för att ha brutit mot landets klädkod, nu är hjärndöd. Det var den kurdiska människorättsgruppen Hengaw som först rapporterade att Armita Garavand hade misshandlats svårt av moralpolisen i Teherans tunnelbana i början av oktober. Iransk statlig media har hävdat att hon föll och slog sig i huvudet på grund av ett blodtrycksfall. Armita Garavand är 16 år.

Men källor uppger för Radio Free Europe/Radio Liberty(RFE/RL) att de har fått uppgifter om att hon inte är hjärndöd och att familjen fortfarande hoppas på att hon är vid liv. Enligt RFE/RL har en familjemedlem till Armita Garavand uppgett att hennes läkare på Fajrsjukhuset i Teheran har dementerat att hon är hjärndöd, men att de inte kan göra mer för henne utan att ”allt är i Guds händer”.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.