Nyheter

Läcka: Afghanistan ett terrorfäste igen

Talibanstyrets soldater står vakt i närheten av utrikesdepartementet i Kabul, efter att en självmordsbombare slog till där i slutet av mars.

Afghanistan har blivit ett tillhåll för terrorister igen, bedömer amerikanska tjänstemän i läckta dokument som tidningen Washington Post har gått igenom.

AFGHANISTAN | Den utvecklingen har i så fall skett på mindre än två år sedan USA:s militära styrkor lämnade landet.

Terrorrörelsen IS samordnar sig i Afghanistan och har planerat för ett tiotal olika attacker mot amerikanska eller europeiska mål, bedömer USA:s försvarsdepartement enligt handlingarna. Handlingarna kommer från den stora och svårbedömda säkerhetsläcka som har väckt stor uppmärksamhet under de senaste veckorna.

IS har utvecklat en ”kostnadseffektiv modell” för att dåd ska genomföras utanför Afghanistan.

”Modellen kommer sannolikt göra det möjligt för IS att överkomma hinder, så som kompetenta säkerhetstjänster, och minska planeringstiden, vilket minimerar möjligheterna att ingripa”, lyder bedömningen som tillskrivs Pentagon.

USA:s sittande regering har fått kritik för den kaotiska reträtten från Afghanistan, där tusentals tidigare allierade lämnades kvar i det talibanstyrda landet. IS har utfört en rad dåd i landet.

En talesperson för Biden-regeringens nationella säkerhetsråd säger till Washington Post att USA har behållit möjligheten att slå ut terrorister på slagfältet ”utan en permanent närvaro av soldater på marken”.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.