Nyheter

Lavrov leder säkerhetsrådets möte i FN

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov (till höger) och António Guterres, FN:s generalsekreterare, på måndagen.

Att Rysslands utrikesminister nu är i New York för att svinga ordförandeklubban i FN:s säkerhetsråd väcker upprördhet – 14 månader efter landets invasion av Ukraina.
Men bestörta västländer har svårt att göra något.

FN | Mötet började med att FN:s generalsekreterare António Guterres fördömde den ”förödelse” som Moskvas invasion av Ukraina orsakat.

Vidare sade Guterres – inför den ryska utrikesministern Sergej Lavrov – att den ryska invasionen är ett brott mot internationell rätt och att den ”orsakat massivt lidande” för det ukrainska folket.

Ordförandeskapet i FN:s säkerhetsråd roterar så att varje medlem har en månad i taget. Att Lavrov, som Rysslands utrikesminister en av de högsta ansvariga för kriget i Ukraina, nu är i New York för att under två dagar leda möten i rådet är därför normalt.

– Det skaver naturligtvis och ser inte bra ut, men från den juridiska synvinkeln är det så, helt enkelt, säger Inger Österdahl, professor i folkrätt vid Uppsala universitet.

Även februari 2022

Den enda instans som skulle kunna ändra på säkerhetsrådets regler är rådet självt – och där har permanenta medlemmar som Ryssland vetorätt.

– Händelsevis, det var ju lite ironiskt, så var Ryssland också ordförande i februari 2022, alltså då den storskaliga invasionen ägde rum, påminner Inger Österdahl.

Hon noterar att Ukraina har försökt protestera, men att det inte lett någonvart. Bland annat hävdade Ukraina förra året att Ryssland på ett regelvidrigt sätt tagit över det forna Sovjetunionens plats bland vetomedlemmarna.

Samtidigt tror Österdahl inte att Lavrov och Ryssland kan påverka agendan i FN-skrapan så mycket.

"Kommer inte att glömma"

Däremot blir det oundvikligen stor uppmärksamhet eftersom Lavrov besöker USA. Han ses av många som en krigsbrottsling, men målade inför resan snarare upp FN:s värdnation som skurken. Anledningen är att ett antal personer i utrikesministerns följe, enligt uppgift mestadels regimtrogna journalister, inte fått visum.

– Jag vet ju hur ökända våra amerikanska kollegor är för sådant här. Den här gången var jag säker på att det skulle vara annorlunda, med tanke på hur deras skandalösa beteende uppmärksammats. Men jag hade fel, sade Lavrov enligt ryska medier.

– Vi kommer inte att glömma, och vi kommer inte att förlåta.

Andra ryska talesmän hotar med motåtgärder mot USA:s medier. Motsättningen är redan högaktuell, efter gripandet av The Wall Street Journals korrespondent Evan Gershkovich i ryska Jekaterinburg i mars. Ryssland anklagar honom för spioneri, medan USA kallar fallet helt ogrundat.

Fakta: FN:s säkerhetsråd

FN:s säkerhetsråd har 15 platser varav fem är permanenta: USA, Storbritannien, Ryssland, Kina och Frankrike. Övriga tio platser väljs på två år och fördelas mellan olika regioner.

Säkerhetsrådet har huvudansvaret för upprätthållande av internationell fred och säkerhet, enligt FN-stadgan. De beslut rådet tar är bindande för alla medlemsstater inom FN. De permanenta medlemmarna har vetorätt och kan därmed stoppa beslut.

Sverige har suttit i säkerhetsrådet vid fyra tillfällen 1957–58, 1975–76, 1997–98 och 2017–2018.

Vid sidan av Sverige och de fem permanenta medlemmarna är i nuläget följande länder invalda i rådet: Albanien, Brasilien, Ecuador, Gabon, Ghana, Japan, Malta, Moçambique, Schweiz och Förenade arabemiraten.

Källa: FN

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Prenumerera gratis på vårt
Nyhetsbrev
Prenumerera gratis på vårt
Nyhetsbrev