Nyheter

Zimbabwes president vill sitta kvar efter ”fritt och rättvist” val

Emmerson Mnangagwa, som tillträdde presidentposten 2017 efter att företrädaren Robert Mugabe störtades i en kupp, tänker söka väljarnas förtroende i det kommande valet i juli 2023.

ZIMBABWE | President Emmerson Mnangagwa utfäster löften om ”fria” och ”rättvisa” val i Zimbabwe framöver, rapporterar Africa News.

Emmerson Mnangagwa, som tillträdde presidentposten 2017 efter att företrädaren Robert Mugabe störtades i en kupp, tänker söka väljarnas förtroende i det kommande valet i juli 2023 och tjänstgöra i ytterligare en mandatperiod samtidigt som det sydafrikanska landet upplever ekonomiska trångmål till följd av en skakig global marknad.

Men presidenten, som bär smeknamnet ”Krokodilen”, har låga förtroendesiffror för vad som bland lokalbor ses som brutna löften att skapa nya arbetstillfällen och tackla utbredd fattigdom.

Mnangagwa förblir emellertid sin företrädare trogen genom resta varningar om ”utländska intressen”, bland annat i form av ”ljusskygga NGO:er”, vilka uppges vilja destabilisera Zimbabwes politiska grund.

I februari antog det zimbabwesiska parlamentet därför en ny lag som förbjuder personer verksamma för olika icke-statliga verksamheter, organisationer eller fonder från att delta i politiska sammanhang.

Lagen gör det möjligt att straffa skyldiga till detta nya brott med fängelsestraff, rapporterar Africa News.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.