Nyheter

1,5 biljoner kronor i subventioner av fossila bränslen

Kolkraftverk nära Emalahleni, Sydafrika.

G20-ländernas investeringar i fossilbränsleindustrin nådde rekordnivåer på ett tusen fem hundra miljarder kronor förra året, mer än dubbelt så högt som nivåerna före pandemin och före energikrisen 2019, enligt ny rapport.

KLIMAT | Mängden offentliga pengar som flödade till fossilbränsleindustrin i 20 av världens största ekonomier nådde rekordnivåer på 1,5 biljoner kronor 2022, ( 1 500 000 000 000 kr) enligt tankesmedjan International Institute for Sustainable Development (IISD).  

Detta fast att världens ledare var överens om att fasa ut ”ineffektiva” fossilbränslesubventioner vid klimatmötet Cop26 i Glasgow för två år sedan.

Enligt IISD:s analys som publicerades i måndags gick ungefär tre fjärdedelar av alla subventioner till energisektorn till kol, olja och gas förra året. Det totala beloppet har dessutom fördubblats sedan 2019.

Nästa klimatkonferens Cop28 äger rum i Dubai Förenade Arabemiraten i november.Innan dess har G20-länderna möte i New Delhi nästa månad, ett möte som kan sätta tonen inför Cop28.

Det är avgörande att ledare sätter subventioner av fossila bränslen på agendan, säger Tara Laan, medarbetare på IISD och huvudförfattare till studien.

– Dessa siffror är en skarp påminnelse om de enorma mängder offentliga pengar som G20-regeringarna fortsätter att hälla i fossila bränslen – trots de allt mer förödande effekterna av klimatförändringarna, säger Tara Laan.

IISD uppmanade också G20-ledarna att upphöra med subventioner av fossila bränslen i rika länder till 2025 och i resten av världen till 2030.

– För fossilbränsleföretag som fick rekordvinster mitt i energikrisen förra året finns det få incitament att ändra sina affärsmodeller i linje med vad som behövs för att begränsa den globala uppvärmningen, säger Laan:

– Men regeringar har makten att driva dem i rätt riktning.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.