Nyheter

Förlängt val i Zimbabwe – bråk vid vallokaler

Människor köar i huvudstaden Harare för att få rösta i valet i Zimbabwe.

Röstningen i valet i Zimbabwe har förlängts till torsdag kväll.
Beskedet från valmyndigheterna är att problemen handlar om försenade valsedlar – men oppositionen kritiserar valet för att vara riggat.

ZIMBABWE | Frustrerade väljare tillbringade natten utanför vallokalerna i huvudstaden Harare, med filtar och brasor för att värma sig.

– Vi tillbringade hela natten här. Vi är oroliga. Det här är första gången i mitt liv som jag ser en situation där folk inte kan rösta eftersom valsedlar inte finns där. Det är inte vettigt, säger Cadwell Munjoma, 55, vid en vallokal i förorten Mabelreign utanför Harare.

– Det här är ett sätt att göra väljare i Harare frustrerade. Ett sätt att manipulera valresultatet, säger väljaren Tafadzwa Dhlodhlo vid vallokalen Warren Park.

Vid vallokaler i både huvudstaden Harare och på andra platser knuffade och skrek människor på valförrättare och poliser efter onsdagens besked om att valsedlarna var slut.

"Krokodilen" tippas bli omvald

Färre än en fjärdedel av vallokalerna i Harare öppnade i tid på valdagen, enligt uppgifter från oppositionen. Valmyndigheterna skyller problemen på förseningar i tryckningen av valsedlar.

Den nuvarande presidenten Emmerson Mnangagwa, 80, tog beslutet om att förlänga röstningen, och avsluta den på torsdag kväll i stället för på onsdagen.

Zimbabwe har en historia av omtvistade val. Mnangagwa, även kallad ”Krokodilen”, tippas bli omvald som president – även om det liksom förra valet 2018, finns stora frågetecken kring hur rättvist valet är.

Kom till makten efter kupp

Årets val står mellan elva kandidater. Den starkaste oppositionskandidaten är Nelson Chamisa, 45, som leder pariet CCC (Citizens Coalition for Change).

Oppositionsledaren Chamisa har beskrivit valet som en bluff, och hävdar att förseningarna syftar till att beröva väljare i storstäder, där han har ett starkt stöd, deras rösträtt.

President Emmerson Mnangagwa kom till makten i Zimbabwe 2017, efter en kupp mot dåvarande presidenten Robert Mugabe, som hade styrt landet i 37 år.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.