Nyheter

Xi Jinping-kritiker flyr till Sydkorea på vattenskoter

2017 fängslades Kwon i 18 månader i Kina för att ha "uppmuntrat till omstörtande av statsmakten" efter att han publicerat tal, bilder och videor på sociala medier med kritik mot den kinesiska regeringen.

Den kinesiska dissidenten Kwon Pyong greps av Sydkoreansk kustbevakning efter att ha flytt över Gula havet med en vattenskoter till den Sydkoreanska hamnstaden Incheon

KINA | En kinesisk dissident som tidigare fängslats för att ha kritiserat Xi Jinping har flytt till Sydkorea med vattenskoter. Mannen som identifierades av som Kwon Pyong, 35, greps i förra veckan efter att han fastnat i lera nära stranden i hamnstaden Incheon i Sydkorea, efter att ha färdats mer än 300 kilometer över Gula havet.

Enligt kustbevakningen bar han flytväst och hjälm och drog flera tunnor bensin efter vattenskotern som han använde för att tanka under sin resa.
Kwon arresterades i oktober 2016 för att ha ”undergrävt statsmakten” genom att ”förolämpa statlig auktoritet och det socialistiska systemet”. Han dömdes till 18 månaders fängelse och släpptes i mars 2018, enligt Front Line Defenders .

Under åren innan han arresterades hade Kwon aktivt kampanjat mot kränkningar av mänskliga rättigheter och förföljelser av kinesiska myndigheter, deltagit i stöd för fängslade människorättsadvokater, öppet kritiserat massakern på Himmelska fridens torg och rest till Hongkong 2014 för att delta i en civil olydnadskampanj.

Lee Dae-seon, från den ideella organisationen Dialogue China, berättade för AFP att Kwon gjorde den riskfyllda resan efter år av övervakning och politisk förföljelse av kinesiska myndigheter.

– Han överväger nu om han ska ansöka om flyktingstatus i Sydkorea eller välja ett tredje land, säger Lee.

Den kinesiska ambassaden i Seoul har avböjt att kommentera händelsen.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.