Ledare

Ingen rättighet att sola på en grekisk strand

Med juli månad når antalet flygresenärer till och från Sverige sin topp under året. 2022 var flygstatistiken fortfarande inte riktigt tillbaka till pre-pandemi-siffror, men 2023 ser lovande ut om man gillar höga siffror i flygstatistiken. Sakta men säkert hittar vi tillbaka till våra gamla vanor. I juli 2022 flög 2,7 miljoner människor till och från Sveriges alla flygplatser. 2019 låg samma siffra på 3,7 miljoner. Var den landar i år återstår att se.

Det kan tyckas absurt att flest personer tycks vilja lämna Sverige just den tid som detta land blommar upp och är som vackrast, även utan tanke på klimatförändringar. Men det ter sig än mer absurt att flyga söderut just i år, när temperaturrekorden avlöser varandra i en världsomfattande och sällan tidigare skådad värmebölja. Det må vara kallt och regnigt hemma i Sverige just nu, men att det skulle vara skäl nog att rättfärdiga resor som eldar på det som redan brinner känns väldigt ogenomtänkt.

Samtidigt går det inte att förneka
att turism är en viktig del i många länders ekonomi, även Sveriges. Att människor skeppas flygplansvis till världens alla hörn är centralt i många människors försörjning. Men i och med det har vi byggt ett enormt globalt system som är extremt skört för förändring, trots att det i sin tur bidrar till denna förändring. Visst, flyget är ett effektivt transportmedel om man vill se platser långt hemifrån. Men den möjligheten existerar på bekostnad av att de platserna riskerar att bli obeboeliga inom en snar framtid. Det kommer inte att gå att försörja sig på att nordbor flockas i Sydeuropa under somrarna när somrarna där riskerar att vara så varma att människor dör.

Önskan att unna sig en resa
, att byta miljö och se nya platser är dock inte så svår att förstå. Arbetssamhället ställer höga krav och när man väl är ledig är det inte konstigt att man längtar bort. Men krävs det verkligen minst fyra eller fem timmars flygresa för att man ska kunna få miljöombyte och lite välförtjänt vila? Måste miljöombytet vara så extremt – är målet med semestern verkligen att komma så långt hemifrån som möjligt och inte bara att komma hemifrån en stund? Är vi så hemmablinda (eller hemmatrötta?) att vi bokstavligen måste flyga hundratals mil för att kunna uppleva någon form av miljöombyte? Vad händer om man istället för att flyga fem timmar tar tåget lika länge – ger inte det ett tillräckligt miljöombyte? Beroende på var i landet man bor skulle det räcka för att korsa åtminstone en landsgräns, om det nu är utomlands man vill. Och när vi nu är inne på mer hållbara sätt att resa – varför inte ta cykeln? Fem timmar på en dag kommer garanterat ge många nya upplevelser och ett miljöombyte man inte kommer i närheten av när man reser med flyg.

Det är inte en mänsklig rättighet att få sola på en grekisk strand. Som det ser ut just nu är det kanske till och med direkt farligt med tanke på de höga temperaturerna. Turistmål som Akropolis i Aten har stängt vissa tider på dagen, trots att det är högsäsong. I såväl Grekland som Italien har det rapporterats att turister kollapsat i närheten av turistattraktioner. Röda Korset delar ut vattenflaskor till människor som far illa av värmen.

Hur gärna man än vill komma undan sitt vardagsliv kommer vi inte undan klimatförändringarna. Värmeböljor som både förra årets och den världen upplever nu lär bli ännu vanligare. Fler människor kommer antingen att dö eller behöva fly från extrema väderförhållanden. Fortsätter vi resa som vi gör i dag bidrar vi till att den verkligheten realiseras i allt snabbare takt. Fundera inför nästa semester på vad målet med resan egentligen är, och om det verkligen behövs en lång flygresa för att uppnå det. Miljöombyte och vila finns ju faktiskt även inom både tåg- och cykelavstånd.

Solen är i alla fall varm mellan skurarna.

Åska.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.