Nyheter

Lag om mångfald i arbetslivet splittrar Sydafrika

Demokratiska alliansens ledare John Steenhuisen.

En ny lag som ska införas i syfte att öka sysselsättningen bland svarta i Sydafrika har väckt kritik hos vissa företag och oppositionspartier i landet.

SYDAFRIKA | Den nya lagen kräver att företag med fler än 50 anställda ska redovisa hur personalen återspeglar demografin i regionen de verkar i.

Lagens kritiker hävdar att den kan leda till att kvalificerade arbetare förlorar sina jobb. Regeringen har å sin sida tillbakavisat kritiken och menar att lagförslaget inte kommer att leda till förlorade arbetstillfällen och endast syftar till att främja mångfald i det ojämlika landet.

Stor ojämlikhet kvarstår

Sydafrikas ledande oppositionsparti Demokratiska alliansen (DA), som traditionellt sett främst har lockat vita väljare, har krävt en ”massprotest” i Kapstaden på onsdagen mot vad de kallar lagen om ”raskvotering”. DA:s ledare John Steenhuisen hävdar att 600 000 människor riskerar att förlora sina jobb ”för att de har ’fel’ hudfärg eller bor och arbetar i ’fel’ områden”.

Tre decennier efter slutet på apartheid i Sydafrika är landet fortfarande präglat av stor ojämlikhet. Nästan en av två svarta sydafrikaner var arbetslösa under de första tre månaderna 2023, medan arbetslösheten endast var 9,5 procent bland vita, enligt officiella siffror.

Den nya lagen undertecknades av president Cyril Ramaphosa i april och väntas träda i kraft under de kommande månaderna.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.