Nyheter

Turismen på Krim viktig för rysk propaganda

Turisterna har blivit betydligt färre på den ukrainska Krimhalvön sedan Ryssland inledde sitt fullskaliga invasionskrig i februari förra året.

Milslånga stränder, lyxiga hotell och spännande utflyktsmål. God mat, gott vin och hänförande natur. Ryssland fortsätter att marknadsföra Krim som ett lockande resmål för ryska resenärer. Turismen är en viktig del i Moskvas propaganda för att skapa en bild av normalitet – men egentligen är branschen i kris.

UKRAINA | I veckan attackerades den ryskbyggda Kertjbron mellan Ryssland och Krim, som olagligen annekterades av Ryssland 2014, och bron fick tillfälligt stängas. Omkring 50 000 ryska turister rapporterades vara på väg från Krim.

Ryska myndigheter försökte få turister på väg hem att köra hem landvägen, som går genom delar av östra Ukraina där den ryska militären har tagit kontroll.

– Det är en berömd väg. En väldig bra sådan, längs Azovska sjön, fantastiskt landskap, sade talmannen i det ryskinstallerade parlamentet i Krim, Vladimir Konstantinov, rapporterade nyhetsbyrån AFP.

– Vi ser inget oroande.

Populärt på Sovjettiden

Det finns egentligen inget att oroa sig för som turist på Krim, enligt Ryssland. Och Krim är ett sedan länge etablerat resmål. Ända sedan tsartiden har vackert belägna semesterorter vid havet lockat turister från de ryska städerna.

– Många har sedan generationer kopplingar till Krim. Under Sovjettiden var det väldigt många som åkte dit och semestrade. Krim känner man till och vill gärna åka till, säger Kalle Kniivilä, journalist på Sydsvenskan som har skrivit flera böcker om Ryssland och Ukraina.

För bara två år sedan slogs turismrekord, då Krim fick 19 procent av ryssarnas hotellbokningar. I fjol, då Ryssland inledde sitt anfallskrig mot Ukraina, utgjorde Krim bara 3 procent av de ryska hotellbokningarna och i år 1 procent, enligt bokningstjänsten ostrovok.ru, skriver The Washington Post.
Nu reas resor till halvön ut till vrakpriser.

Symboliskt viktig turism

Turismen på Krim har varit en viktig inkomstkälla för invånarna på halvön, men nu kämpar branschen för sin överlevnad.

– Nu är det inte lika många som vill dit, konstaterar Kalle Kniivilä.

Rika ryssar kanske hellre reser till andra länder, säger han. De som oftare reser till Krim är den lägre medelklassen. För Krim är billigt – och ryska statsanställda kan numera få förmånliga erbjudanden av staten.

För den ryska ledningen är det viktigt att upprätthålla en skenbar normalitet, både för ryssar och för Krims invånare. En del i det är turismen på Krim, poängterar Kalle Kniivilä.

– Dels vill man visa att man har kontroll över Krim, vilket är symboliskt viktigt. Jag tror att det är symboliskt viktigt på samma sätt som Kertjbron är viktig, säger han.

”Inte rädda”

Trots att Kertjbron har attackerats två gånger sedan den fullskaliga ryska invasionen och att flera andra attacker ägt rum på militärområden på Krim, hävdade en turistguide tidigare i juli att ryska turister fortsätter att komma till halvön och att de alltid kommer att göra det.

– Vi är inte rädda för någonting här, sade han till The Washington Post.
Det här är den säkraste platsen i landet när det gäller försvar och vapen.

Och visst ser Krim hänförande ut i reklamen som riktas till hugade resenärer.

– Ja det är ju ganska fint, men det finns ju anledningar att inte åka dit, säger Kalle Kniivilä.

– Jag hade definitivt inte åkt dit nu om jag hade varit ryss, och inte annars heller.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.