Nyheter

G7: Zelinskyj dök inte upp till möte med Lula da Silva

Brasiliens president Luiz Inacio Lula da Silva talar under en presskonferens efter att ha deltagit i G7-toppmötet i Hiroshima, Japan, måndagen den 22 maj 2023.

UKRAINA/BRASILIEN | Brasiliens president Luiz Ignacio Lula da Silva har försökt att fylla tomrummet i brist på västvärldens vilja till att agera medlare i eventuella fredssamtal mellan Ukraina och Ryssland.

Efter ett officiellt möte med Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov fick Brasiliens president motta kritik för att inte fördöma den ryska invasionen och ockupationen av östra Ukraina, något som andra bedömare menar är en förutsättning för att etablera sig som långsiktig oberoende fredsmäklare.

Under G7-mötet i Japan var det också tänkt att Ukrainas president Volodymyr Zelinskyj skulle träffa Lula da Silva – men enligt brasilianska uppgifter dök Zelinskyj aldrig upp. Zelinskyj bekräftade att det inte blev av, men att det inte fanns tid till följd av fullsmockade scheman.

– Jag tror det gjorde honom besviken, sade den ukrainske presidenten och syftade på Lula da Silva, rapporterar Bloomberg.

Lula da Silva kommenterade det med att Zelinskyj är en vuxen karl med egna åtaganden. Men huruvida ett möte presidenterna emellan kommer att bli av i framtiden beror på Zelinskyjs vilja att ”prata om fred”, sade den brasilianske presidenten, rapporterar Bloomberg.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.