Ledare

Konsekvensen när SD får hålla i taktpinnen

I Tidöavtalet framgår det att regeringen vill utreda hur återvandringen kan ”kraftigt stimuleras och med andra medel öka”. Med andra ord – hur kan vi få fler flyktingar att känna att de inte är välkomna här och få dem att flytta tillbaka till de länder de flytt ifrån?

I Ale kommun, som sedan valet styrs av en koalition av SD, M, KD och det lokala Framtid i Ale-partiet, har man redan börjat. Sedan en tid tillbaka driver kommunen en kampanj i sociala medier där man skriver vilka som kan få bidrag för att flytta tillbaka. Informationen i sig är inte felaktig, och det är samma information som går att finna på Migrationsverkets hemsida. Frågan är om det är en kommuns uppgift att gå ut med den, och vilka syften man har med det?

Enligt SD:s gruppledare Robert Jansson handlar det bara om att man vill ”höja kunskapsnivån”. Att väldigt få personer utnyttjar återvandringsbidraget handlar enligt honom om att många inte känner till möjligheten. Visst kan det finnas enstaka personer som inte har hört talas om det här, men som Aida Karimli, fullmäktigeledamot för Centerpartieti Ale, påpekar: ”Är det någon hemsida och myndighet som utlandsfödda har koll på så är det Migrationsverket, och där finns den här informationen.”

Att kampanjen sker samtidigt som Ale kommun ska utreda ”invandringens kostnader” är knappast en slump. Det paradigmskifte som det talas om så mycket på nationell nivå sker även på lokal nivå. Att sätta en siffra på vad invandringen till en kommun kostar är inte bara cyniskt, det är också väldigt svårt. För att kunna göra det kan man ju inte bara räkna på kostnader utan också vad varje person drar in till kommunen av form av skatteintäkter. ”Risken är att det blir totalt amatörmässigt. Men samtidigt kanske det inte spelar någon roll. När SD är med är poängen kanske i första hand att visa att det kostat för mycket. Det är ju partiets utgångspunkt”, säger statsvetaren Jonas Hinnfors till GP.

Man hade kunnat tänka sig att en liten kommun som Ale skulle vilja välkomna flyktingar och få dem att vilja stanna i kommunen. Istället lägger man nu ut information som gör att många känner sig allt annat än välkomnade. Flera personer som olika medier har pratat med vittnar om att de tycker att det känns både rasistiskt och utpekande.

Även i andra kommuner, som Göteborg, Gävle och Olofström, har SD försökt driva igenom liknande förslag, men hittills inte fått något gehör från de andra partierna. Men förmodligen är det bara en tidsfråga innan det sker på fler håll. I Danmark, som ofta brukar ligga steget före Sverige i migrationspolitiken, har regeringen sedan länge en ”återvandringskarta” på hemsidan där man kan se hur många som har lämnat Danmark frivilligt. De ger också generösa bidrag till dem som återvänder på villkor att de avsäger sitt danska medborgarskap. SD:s migrationspolitiske talesperson Ludvig Aspling säger till Aftonbladet att det här är något som han vill att Sverige ska inspireras av.

Samtidigt som regeringen med hjälp av information och bidrag ska få fler att lämna Sverige framgår det också av Tidöavtalet att jakten på papperslösa ska intensifieras. Flyktingar ska fördrivas från Sverige med såväl piska som morot, kosta vad det kosta vill. Det är det som blir konsekvensen när SD får hålla i taktpinnen, och något säger mig att det här tyvärr bara är början.

Svea hovrätt friar en minderårig klimataktivist som tidigare dömts för sabotage.

Att människor överhuvudtaget kan bli dömda för att de står upp för klimatet.

Ledare

I morgon är extremen vardag

LEDARE | Förra helgen hade Sverigedemokraterna sina landsdagar. Jimmie Åkesson höll under lördagen ett minst sagt obehagligt tal. Han skräder verkligen inte orden. Det är tydligt att han känner sig självsäker när han säger att moskéer ska rivas, medborgarskap återkallas, föreningsfriheten ska begränsas – och att ”Socialdemokraterna är […] en aktiv del av den islamistiska rörelsen i Sverige”. Talet är ett stort steg mot ökad polarisering och ett stort steg från demokratiska värderingar. 

Det Åkesson och hans vänner bedriver är en förskjutningspolitik. Med stor sannolikhet är det inte rivna moskéer som är det yttersta målet – åtminstone inte just nu. Vad man istället vill uppnå är en fortsättning på den gradvisa förskjutning mot ett allt mer människofientligt samhälle som pågått under de år Sverigedemokraternas makt växt. Genom att säga något som låter extremt i dag får de det som är hälften så extremt att låta normalt. I morgon är extremen vardag. Det faktum att Kristersson och de övriga partiledarna i regeringen väljer att blunda för det leder till att Sverigedemokraternas vision om ett homogent, strömlinjeformat och auktoritärt samhälle får allt större förankring i verkligheten.

Jakten på makten i den svenska politiken blir alltmer absurd. Vi har en grundlagsskyddad religionsfrihet i Sverige. Att Åkesson nu kan stå och ifrågasätta den utan skarpa reaktioner från regeringspartierna säger något om hur långt hans och hans ”Sverigevänner” kommit i sitt förskjutningsprojekt. Mänskliga rättigheter ifrågasätts utan omskrivningar, allt i trygghetens och säkerhetens namn. Men det är inte den så kallade ”Sverigefientliga” politiken som orsakat dagens samhälleliga läge – det är den människofientliga. Just den som Åkesson och kompani själva står för. 

Regeringens kognitiva dissonans, alltså det tillstånd i hjärnan som uppstår när man har flera sinsemellan motstridiga idéer samtidigt, är farlig, eftersom den möjliggör ”Sverigevännernas” normalisering av rasistiska och antidemokratiska värderingar. Det är naturligtvis bra att Kristersson och övriga partiledare i regeringen sagt ifrån mot Åkessons tal – för det har de gjort. Men när de samtidigt samarbetar med ett parti som alltmer öppet står för antidemokratiska och människofientliga ideal blir deras kritik värd noll och intet. Hur ska de ha det? Ska vi skydda grundlagsskyddade fri- och rättigheter eller inte? Det går inte att både skydda dem och montera ner dem samtidigt.

Om regeringspartierna menar allvar i sin kritik mot Åkesson och att de vill skydda religionsfriheten och mänskliga rättigheter bör de bryta Tidöavtalet omedelbart. Om det inte var uppenbart för dem tidigare vilket parti de hade att göra med så är det verkligen det nu. Makt till varje pris leder det svenska samhället i en farlig riktning, där grundläggande demokratiska och mänskliga rättigheter på allvar riskerar att försvinna.

Ledare

Sverige – USA:s lydige undersåte

LEDARE | Jag kan inte motstå frestelsen att ännu en gång använda mig av fotot på skylten i skogen därhemma och att på nytt utse de som styr vårt land till en ”dumskallarnas sammansvärjning”, ett uttryck som jag hämtat från John Kennedy Tooles roman som aldrig avslutades.

Anledningen? Den militära upprustningen och det nya avtalet med USA som, bland annat, innebär att vi frånsäger oss rätten till att agera när en av stormakterna etablerar sig i vårt land.

Försvarsminister Pål Jonsson säger så mycket dumt i intervjun (DN 6/12) där han berättar om det nya försvarsavtalet med USA, som bland annat ger USA både ökad närvaro och ökade rättigheter i Sverige, att det är svårt att välja vilket citat jag ska inleda med:

”I grunden handlar det om att det är lättare för USA att verka på svenskt territorium om soldaterna lyder under amerikansk jurisdiktion. Det gör det tekniskt enklare och juridiskt enklare.”

Skylten i skogen. Foto: Stefan Strömberg.

Följdfrågan borde naturligtvis vara vad USA vill göra i vårt land som förhindras av våra lagar och som måste underlättas.

”Då kommer man att märka en viss ökad militär närvaro på vissa av de här 17 platserna. Vi har redan i dag en amerikansk närvaro genom olika typer av övningar. Men dels kommer övningarna att öka, dels kommer man att se mer av amerikanska soldater och amerikansk närvaro på vissa av de här orterna.”

Min undran är hur närvaron av soldater och säkerhetsfolk från USA kan minska risken för krig i ett land som levt i fred i 200 år. Dessutom innebär det här förstås ett rejält naggande i kanten av den svenska självständigheten. För inte tror väl någon på allvar att nordamerikanska trupper kommer att rätta in sig i ledet och lyda en major från något regemente i Sverige om Ryssland hotar deras installationer…

Norge har redan tecknat ett liknande avtal med USA där det står att man inte går med på någon förhandslagring av kärnvapen. Något sådant finns inte i det dokument som Sverige nu undertecknat i Pentagon.

Nej, i allt är numera Sverige USA:s lydige undersåte och det alldeles oavsett om det handlar om våldet i Gaza, klimatpolitik i Dubai eller den accelererande militära upprustningen i norra Europa.

Jag tycker det känns som ett hån mot mig som tänkande människa, mot Sverige som land och mot mänskligheten, när jag läser om hur den moderate försvarsministern orerar om ökad säkerhet och avskräckning som vore vår enda jord spelplanen för något av alla de våldsbejakande dataspel som dagens unga växer upp med och inte en planet som hotas av förstörd natur och klimatförändringar.

Och som det inte vore nog med dumheter vurmar denne säkerhetsrisk till politiker för en ökad användning av bestyckade drönare i försvaret av Sverige och i den svenska krigföringen på andra håll. Naturligtvis ska dessa drönare också hanteras av AI på ett ännu icke definierat sätt.

Givetvis är det, som vanligt, den svenska vapenindustrin som jublar högst när vi fortsätter med det militära vansinnet. Saab Group har köpt ett AI-företag som bland annat studerar den senaste drönarutvecklingen – autonoma drönarsvärmar.

Sug på de orden en stund och fundera på vad det innebär; ”autonoma drönarsvärmar”. Jag kommer att tänka på okontrollerat dödande utan mänskligt ansvar.

I tider när all energi borde läggas på global rättvisa, fred och en natur med biologisk mångfald väljer alltså vår regering, med stöd av stora delar av oppositionen utgår jag från, att hoppa upp i knät på av en av stormakterna, bidra till ökad polarisering i världen, accelerera den militära upprustningen och strunta i smältande isar, hotade djurarter och skövlade skogar.

Är det verkligen det här vi vill? Och om det nu skulle vara så att vi inte önskar det här; varför låter vi det då ske?

***

Stefan Strömberg, författare och nu aktuell med boken ”Mellan oss skapas världen – känslor och tankar om vår enda jord” som han skrivit tillsammans med Nette Wermeld Enström

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.