Prenumerera

Logga in

Nyheter

Kräver att olje-vd sparkas som klimatmöteschef

Sultan Ahmed al-Jaber är inte okontroversiell som klimatmöteschef.

En oljemagnat som chef för nästa FN-toppmöte om klimatet? En riktigt dålig idé, anser över 100 ledamöter i USA:s kongress och Europaparlamentet.
De kräver att Sultan al-Jaber byts ut på grund av banden till fossilindustrin.

KLIMAT | Förväntningarna på FN:s klimattoppmöte COP28, som inleds i Dubai i Förenade arabemiraten i slutet av november, är höga.

Det är första gången sedan Parisavtalet trädde i kraft som det ska göras en grundlig genomgång av ländernas utsläpp och åtgärder – en slags avstämning kring hur det går i kampen mot klimatförändringarna (global stocktake).

Pressen ökar på de årliga klimatkonferenserna eftersom utsläppskurvorna fortsätter att peka uppåt, precis som den globala temperaturhöjningen.

Omfattande kritik

Förenade arabemiratens beslut att utse Sultan Ahmed al-Jaber, chef för det statliga oljebolaget Adnoc, att leda COP28 är inte okontroversiellt. Kritiker menar att det kan komma att bromsa det brådskande arbetet med att få ner utsläppen som eldar på uppvärmningen.

Nu kräver 130 representanter för den amerikanska kongressen och Europaparlamentet att Sultan al-Jaber sparkas som toppmöteschef. I ett öppet brev riktat till bland andra USA:s president Joe Biden, EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och FN:s generalsekreterare António Guterres uttrycker ledamöterna ”djup oro” över utnämningen.

– Det är ganska okomplicerat egentligen: chefen för ett nationellt oljebolag bör inte vara utsedd till ordförande för en klimatkonferens, säger en av undertecknarna, den demokratiske kongressledamoten Ro Khanna, i en intervju.

Representanter för COP28-chefens kontor har slagit tillbaka mot kritiken, bland annat genom att peka på Sultan al-Jabers roll i grundandet av Masdar, ett företag för förnybar energi. USA:s klimatsändebud John Kerry har tidigare beskrivit Sultan al-Jaber som ett utmärkt val, just på grund av hans roll som chef för en oljejätte som är medveten om att man måste röra sig bort från fossila bränslen.

"Inte huvudändan"

Fossila bränslen är en het potatis på klimattoppmötena och vissa pekar på vikten av att låta representanter från olje-, gas- och kolindustrin delta i diskussionerna. Men att låta en oljechef leda hela konferensen tycker Khanna är att dra det för långt.

– Visst, låt dem sitta med vid bordet. Men låt dem inte sitta vid huvudändan.

Människorättsaktivister har också kritiserat Dubais beslut att bjuda in Syriens president Bashar al-Assad till klimatmötet. Den auktoritära ledaren har allt mer kommit in i den diplomatiska värmen efter många år som paria på grund av kriget.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.