Nyheter

Turkiets president Erdogan orolig över 17 olika färger

Turkiets president Tayyip Erdogan blandar ihop färgerna.

TURKIET | Turkiets president Tayyip Erdogan uttryckte på torsdagen sin oro över användningen av vad han felaktigt beskrev som ”HBT-färger” vid FN:s högkvarter i New York. FN hade dekorerat sina lokaler med olika färger under mötet om Agenda 2030, för att främja de 17 målen för hållbar utveckling.

Erdogan uttryckte sin önskan att diskutera detta med FN:s generalsekreterare Antonio Guterres.

– En av de frågor som stör mig mest… är att när man går in i FN:s generalförsamling ser man hbt-färgerna på trappor och andra platser, säger Erdogan till Habertürk TV.

Det finns dock inga regnbågsfärger vid FN:s högkvarter. Färgerna som användes vid FN:s högkvarter syftar istället till att representera de 17 globala målen för hållbar utveckling som antogs av världens ledare år 2015. Dessa mål omfattar åtaganden för att bekämpa fattigdom, hunger, klimatförändringar, ojämlikhet och främja jämställdhet.

– Hur många hbtq-personer finns det i världen just nu? Hur mycket rätt de än har på dessa steg, så har de mot hbt-personer lika mycket rätt också, säger Erdogan, som ofta har stämplat medlemmar i hbtq-gemenskapen som ”avvikare”.

I Turkiet är homosexualitet inte ett brott enligt lag, men det finns utbredd fientlighet mot HBTQ-gemenskapen och polisens insatser vid Pride-parader har blivit allt strängare med tiden. Erdogan har även använt stark retorik mot HBTQ-gemenskapen, särskilt under sin senaste valkampanj.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.