Nyheter

Uigurisk professor dömd till livstids fängelse

Rahile Dawut, känd för sin expertis inom studier av uigurisk folklore och traditioner, har varit försvunnen i sex år och dömdes nu till livstids fängelse av kinesiska myndigheter som anklagar henne för att ha utgjort ett hot mot statens säkerhet.

Kinesiska myndigheter har enligt rapporter dömt den uiguriska professorn Rahile Dawut till livstids fängelse. Detta efter att Dawut ursprungligen dömdes år 2018 på grund av anklagelser om att hon främjade splittism, ”splittring”, enligt information från människorättsgruppen Dui Hua Foundation.

KINA | Rahile Dawut, känd för sin expertis inom studier av uigurisk folklore och traditioner, har varit försvunnen i sex år och dömdes nu till livstids fängelse av kinesiska myndigheter som anklagar henne för att ha utgjort ett hot mot statens säkerhet.

Den USA-baserade människorättsgruppen Dui Hua Foundation har ägnat flera år åt att försöka hitta Rahile Dawut. De fick information om hennes öde från en kinesisk tjänsteman och försöker nu få mer information från den kinesiska regeringen om hennes nuvarande plats, hälsotillstånd och möjlighet att ha kontakt med sina familjemedlemmar.

John Kamm, grundare av Dui Hua, har krävt Rahile Dawuts omedelbara frigivning och återförening med hennes familj:

– Domen av professor Rahile Dawut till livstids fängelse är en grym tragedi, en stor förlust för det uiguriska folket och för alla som värdesätter akademisk frihet. Jag kräver att hon omedelbart släpps och återvänder säkert till sin familj.

Det uppskattas att Rahile Dawut är en av över 300 uiguriska intellektuella som har fängslats eller arresterats sedan 2016. Dessutom har omkring 1,5 miljoner uigurer tvingats genomgå ”omskolningsläger.”

Rahile Dawut var tidigare verksam som lärare vid Xinjiang University College of Humanities i Ürümqi i den autonoma regionen Xinjiang, och grundade också ett forskningscenter för etniska minoriteter 2007. Utöver fängelsestraffet har hon också förlorat sina politiska rättigheter på livstid enligt Dui Hua.

I ett uttalande genom Dui Hua Foundation har även Rahile Dawuts dotter, Akeda Pulati, vädjat till den kinesiska regeringen att frige sin oskyldiga mamma och uttryckt sin oro och smärta över situationen.

– Jag oroar mig för min mamma varje dag. Tanken på att min oskyldiga mamma måste tillbringa sitt liv i fängelse ger outhärdlig smärta. Visa er barmhärtighet och släpp min oskyldiga mamma, säger Pulati.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.