Nyheter

Extrem värme slår hårt mot funktionsnedsatta

En kvinna håller upp ett paraply för att skydda sig mot solen i Madrid i Spanien i juli 2022 då landet uppmätte rekordtemperaturer.

Den extrema värme som blir allt vanligare på grund av klimatförändringarna slår särskilt hårt mot personer med funktionsnedsättningar. Detta menar människorättsorganisationen Human Rights Watch som baserar antagandet på en studie om hur de spanska myndigheterna hanterade höga temperaturer i Andalusien sommaren 2022.

SPANIEN | Extremväder med långa perioder av hetta har redan slagit hårt mot olika områden i världen och mer av den typen av väder spås för södra Europa i taket med att klimatförändringarnas konsekvenser blir en realitet.

Bland de som drabbas hårdast av sådant väder finns personer med funktionsnedsättningar som samtidigt är en grupp som har svårt att få stöd. Detta på grund av faktorer som att personer med funktionsnedsättning inte alltid inkluderas i planeringen av kriser, bristande information eller bristande tillgänglighet.

Det rapporterar Human Rights Watch och hänvisar till resultaten i en studie där organisationen bland annat har intervjuat 33 personer med funktionsnedsättning i Sevilla och Córdoba och närliggande områden. Alla respondenterna i studien uppgav att de kände sig negligerade av lokala myndigheter:

– Jag kände mig övergiven av regeringen, säger 41-åriga Laura Sanchez som har en fysisk funktionsnedsättning till Human Rights Watch.

Elen stängdes av under rekordvärmen

En annan kvinna, som bara identifieras med pseudonymen Maria C är 66 år och har en funktionsnedsättning. Hon bor i ett relativt fattigt bostadsområde i Sevilla och förklarar att hon kämpar för att kunna betala sin elräkning.

Trots att Spanien har en lag som förbjuder avstängning av elen under värmeböljor för kunder som inte har betalat sin elräkning stängdes hennes av mitt under den varmaste månanden som någonsin har uppmätts i Spanien, i juli 2022.

– Den veckan var det riktigt illa. Jag öppnade inte kylskåpet för jag ville inte att frukten skulle bli dålig, jag kunde inte använda is för att hålla mig sval och jag kunde inte använda fläkten i badrummet, säger hon.

Människor med funktionsnedsättning löper stor risk

Spanien var ett av flera europeiska länder som förra sommaren drabbas av rekordvärme och rekordvärmebölja. Det finns ingen statistik om hur många personer med funktionsnedsättningar som dog till följd av värmen. Men 98 procent av de 4 600 som dog av värmerelaterade orsaker mellan juni och augusti 2022 var 65 år eller äldre och i den siffran finns sannolikt många med funktionshinder. Fler än hälften som har registrerade funktionshinder i Spanien är 65 år eller äldre.

– Människor med funktionsnedsättningar löper stor risk för skada från exponering av extrem värme, inklusive risk för död och fysisk, social, och mental påfrestning, särskilt när de lämnas ensamma att hantera farliga temperaturer, säger Jonas Bull som forskar på frågor kopplade till funktionsnedsättningar på Human Rights Watch.

– Med mer intensiva och oftare förekommande värmeböljor på gång bör myndigheterna i Andalusien lära från förra årets brister och ta med människor med funktionsnedsättningar i utvecklandet av ett inkluderande klimatagerande och respons på värmeböljor, fortsätter Jonas Bull.

* * *
LÄS MER
Europas torka den värsta på 500 år
Nya luftrörelser ger fler extremväder
Ökat tempo för mer förnybart i EU

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.