Nyheter

Dödstal stiger när Otis drabbat Acapulco

Människor plundrar varor från ett köpcentrum efter att orkanen Otis dragit igenom Acapulco på onsdagen.

Omkring 30 personer rapporteras ha omkommit när orkanen Otis slog till mot den mexikanska semesterorten Acapulco. Invånare beskriver situationen som en ”total katastrof”.

Myndigheter har bekräftat 27 dödsfall i Mexiko när kuststaden Acapulco vid Stilla havet drabbades på onsdagen. Då hade orkanen Otis styrka fem, vilket är den högsta nivån.

Flera personer saknas, enligt Icela Rodriguez som handhar regionala frågor i delstatsregeringen.

Vindar nådde som mest 73,8 meter per sekund när Otis nådde kusten vid Acapulco på onsdagen, men orkanen avtog senare i styrka.
Stormvindar och påföljande översvämningar raserade hus och slog sönder infrastruktur.

Presidenten fastnade

På torsdagskvällen konstaterades det att omkring 80 procent av Acapulcos semesterhotell hade skadats i stormen.

Räddningsarbete försvårades, och så även president Andrés Manuel López Obradors försök att ta sig till katastrofplatsen. Hans arméjeep fastnade i gyttja och han tvingades ta sig till fots genom lervälling på den drabbade vägbanan.

– Det brådskande är att ta hand om den drabbade befolkningen, sade civilskyddets nationella samordnare Laura Velazquez. Hon konstaterade att det var för tidigt att göra en omfattande skadebedömning.

Sent på onsdagen anlände president Andrés Manuel López Obrador till staden – bitvis till fots eftersom hans fordonskonvoj inte kunde ta sig fram då vägar har blockerats av jordskred och annan bråte.

”En total katastrof”

Presidenten kunde konstatera att Otis var en kraftigare orkan än Pauline som drabbade Acapulco 1997, då över 300 människor omkom och delar av staden förstördes.

Flygplatserna har skadats och stängts, vilket försvårar leveranserna av humanitär hjälp till området, men motorvägen till staden har delvis öppnats vilket har gjort det möjligt att komma fram med en del hjälpinsatser.

– Acapulco är en total katastrof. Det är inte vad det har varit förut. Parken förstördes helt, byggnaderna, alla gator, säger 24-årige Eric Hernandez som också berättar om plundrade butiker och slagsmål mellan invånare.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.