Ledare

Kriget, naturen, människan och pengarna

Saabs orderingång nästan fördubblades från förra årets siffror under det tredje kvartalet i år. Nästan 15 miljarder kronor. Dessutom ökade försäljningsintäkterna till 11,5 miljarder jämfört med 8,8 miljarder kronor under samma period förra året. Det skriver TT i en artikel på torsdagen.

Läs ovanstående siffror noga.

Kom sedan ihåg att den svenska klimat- och naturbudgeten är på en så där 20 miljarder kronor. Per år!

Notera dessutom att statistiken för vapenkoncernen Saab endast gäller ett kvartal, så om jag lite vårdslöst multiplicerar med fyra skulle alltså Saabs orderingång på ett år kunna ligga på ungefär 60 miljarder kronor. Med andra ord tre gånger mer än vad vår regering tycker att den samlade satsningen på klimatet och den biologiska mångfalden är värd.

Till TT säger Saabs vd Micael Johansson att företaget har haft en ”otrolig tillväxt”. Samma sak måste de aktieägare tycka som struntar i att deras pengar göder krig och ond bråd död. Kursen har tredubblats från omkring 200 kronor då Ryssland inledde sin storskaliga attack på Ukraina i februari 2022 till drygt 600 kronor i dagsläget.

Micael Johansson betonar i intervjun att det inte rör sig om någon tillfällig produktionstopp, utan tror att många länder ”kommer att dra lärdomar av de pågående konflikterna” vilket sannolikt kommer att innebära att efterfrågan på vapen och ammunition kommer att öka en längre tid. ”Jag tror det här kommer att pågå i många år” summerar han.

Det är så absurt och stärker uppfattningen att allt hänger ihop. Vi måste se till sammanhangen!

Hur ska vi någonsin kunna rädda vår enda jord om vi ständigt prioriterar ekonomisk vinst, militär upprustning och makt? Att Micael Johansson anser att det är en lärdom att satsa på upprustning i en tid då antalet krig ökar och fler människor än någonsin är på flykt framkallar illamående.

Global rättvisa, fred och en natur med biologisk mångfald måste högst upp på dagordningen, och det måste ske nu.

Och åtgärderna för dessa måste integreras i varandra om de ska få någon effekt. Men det är klart, att tro att det ska förverkligas är väl mycket begärt när våra makthavare, myndigheter och företag inte ens klarar av underhållet på järnvägen mellan våra två största städer.

***
Stefan Strömberg är författare och nu aktuell med boken ”Mellan oss skapas världen – känslor och tankar om vår enda jord” som han skrivit tillsammans med Nette Wermeld Enström.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.