Krönika

 Mjölk och ägg – extremhögerns symboler för manlighet

Dagen innan FN:s klimatpanel IPCC skulle släppa sin sjätte rapport, där IPCC än en gång inskärper nyttan av växtbaserad mat, gav sig Svenskt kötts vd Isabel Moretti på Sveriges radios granskning av hur svensk mjölkindustri bluffar om utsläppen. Moretti ondgjorde sig över att radion intervjuat Elin Röös och Rasmus Einarsson som forskar om mat och klimat. Dessa hade nämligen inte kunnat hålla sig för skratt när de fick höra mjölkindustrins påstående om att kor kan ”kyla klimatet”.

Med stigande häpnad läste jag på Svenskt kötts blogg hur deras vd målar ut såväl journalister som akademiker samt expertmyndigheten Livsmedelsverket som en ”miljöelit” som står i motsats till ”vanligt folk”. Vad har det annars beskedliga Livsmedelsverket gjort för att förarga Svenskt kött? Jo, Livsmedelsverket lanserade en uppdaterad matcirkel som visar växtbaserade alternativ i cirkeln istället för att ha en kategori som enbart består av kött, fisk och ägg. Inget gör Svenskt kött så arga.

Som branschorganisation verkar Svenskt kött helt ha havererat och ger uttryck för populism och konspirationsteorier som inga seriösa lantbrukare borde kunna ta på allvar. Kännetecknet för populister är att de struntar i fakta och vetenskap och misstror experter. Morettis text går inte att skilja från extremhögerns retorik om att försvara det ”sanna folket” mot en ”maktelit”. Moretti skriver att Svenskt Kött går ”runt makten” och direkt till det korvätande folket, medan ”Livsmedelsverket och miljöeliten kommer att fortsätta sprattla”.

För några år sedan gav forskarna Tobias Linné och Iselin Gambert ett perspektiv på kopplingen mellan djurindustrier och extremhögern genom sin analys av komjölk som en symbol för vit makt (Aftonbladet 6/8 2017). Adam Cwejman, politisk redaktör på Göteborgs-Posten, hånade debattartikeln som han kallade ”dålig forskning” och menade att den drog löje över universiteten. Men Linné och Gamberts forskning om mjölk och extremhöger visar sig vara aktuell.

En högernationalistisk konspirationsteori i dokumentären The end of men föreskriver västerländska män att ”sola pungen, äta råa ägg och träna hårt”. Detta för att stå emot makteliten som vill utrota såväl västerländsk kultur som vita män genom ”sojaglobalism”. För att män inte ska feminiseras till veka soyboys måste de undvika allt vegetariskt och äta råa ägg, kött och mjölk (DN 4/10). Linné och Gambert noterar det märkliga i att kvinnligt kodade djurprodukter som mjölk och ägg gjorts till extremhögerns symboler för manlighet.

Idén om att några är mer värda än andra ligger till grund för rasism och sexism. Liknande påhittade skillnader rättfärdigar kött-, mjölk- och äggindustrin. Men, det finns möjligen ett område där människan faktiskt är unik: människan tycks vara det enda djur som dricker bröstmjölk upp i vuxen ålder.

Enligt Good food institute ökar försäljningen av växtmjölk i flera EU-länder.

EU:s skolmjölksstöd. Det upprätthåller mjölkkonsumtionen och omfattar inte växtmjölk.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.