Nyheter

Sydafrikas ANC vill lämna Internationella brottmålsdomstolen

Rysslands president Vladimir Putin talar med Sydafrikas president, Cyril Ramaphosa, vid toppmötet mellan Ryssland och Afrika i semesterorten Sochi i Svarta havet, Ryssland den 24 oktober 2019.

Rysslands president Vladimir Putin har planerat in ett besök i Sydafrika i augusti i år, för ett toppmöte inom ramen av BRICS, vilket är ett organiserat samarbete mellan världens mest växande ekonomier: Brasilien, Ryssland, Indien, Kina och Sydafrika. Ett möte som nu kan komma att få större geopolitiska konsekvenser – om Sydafrika uppfyller sina förpliktelser som ansluten till Internationella brottmålsdomstolen i Haag och arresterar Putin.

SYDAFRIKA | Vladimir Putins närvaro i Sydafrika kan emellertid sluta i en häktning eftersom Sydafrika har anslutit sig till Internationella brottmålsdomstolen i Haag (ICC), vilket ålägger Sydafrika att gripa Putin som är anhållen i sin frånvaro för krigsbrott medelst ”tvångsdeportering” och ”tvångsbortadoptioner” av ukrainska barn.

Sydafrikas president Cyril Ramaphosa, vars land och ekonomi är beroende av såväl BRICS som goda relationer med världens stormakter, tycks inte vilja vara den som sätter handfängsel runt Putins handleder – och meddelar därför att landets styrande parti, den beryktade före detta antiapartheidrörelsen ANC, kommer att förespråka klippta band med ICC, meddelar Africa News.

Det är visserligen inte första gången som Sydafrika viftar med hotet om att lämna ICC ­– senast 2016 var Sudans förre president Omar al-Bashir på besök och då vägrade regeringen i Pretoria att genomföra ICC:s förespråkade gripande av den då krigsbrottsåtalade sudanesiske presidenten.

Samma inställning till Putins åtal och mot ICC överlag gäller:

– Putin kan besöka vårt land när som helst. ICC tjänar inte allas intressen, bara fåtalets, sade ANC:s generalsekreterare Fikile Mbalula under en presskonferens, rapporterar Africa News.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.