Nyheter

40 000 fångar ska fylla ”megafängelse” i El Salvador

40 000 personer ska kunna inhysas i nybyggda Centro de Confinamiento del Terrorismo (CECOT), ett enormt fängelse i Tecoluca i centrala El Salvador.

40 000 personer ska kunna inhysas i nybyggda Centro de Confinamiento del Terrorismo (CECOT), ett enormt fängelse i Tecoluca i centrala El Salvador. Rätt väg att gå i kampen mot organiserade och gängrelaterad brottslighet, menar landets kontroversielle president Nayib Bukele. Fängelsebygget kan på allvar jämställas med ett koncentrationsläger, menar kritiker.

EL SALVADOR | Det handlar om att ”bryta ner” gängkriminaliteten som i decennier har lamslagit stora delar av samhället genom att samla dess representanter inom ett högriskfängelse, menar president Nayib Bukele – som redan har gått hårt åt pressfriheten –rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Bukele har lovat att bekämpa brottsligheten – och det i det närmaste till vilket pris som helst, enligt den salvadoranske rättsjuristen Otto Flores:

– Det faktum att du kommer att fängsla tusentals människor på den platsen, utan att garantera dem någon typ av rätt kommer väldigt nära innebörden av ett koncentrations- eller förintelseläger, säger han till nyhetssajten El Salvador.

Amnesty International: Fel väg att gå

Hittills har 2 000 personer överförts till CECOT från andra överfulla fängelser runtom i El Salvador, samtliga avklädda och med huvudena rakade.

Människorättsorganisationer befarar att även misstänkta gängmedlemmar kan hamna i megafängelset, innan domar har vunnit laga kraft, menar Amnesty International i ett uttalande:

”Bygget av det nya fängelset är ett tydligt tecken på att de salvadoranska myndigheterna planerar att fortsätta tillämpa en allmän säkerhetspolicy med massfängelser. Det hanterar inte våldets grundorsaker och kommer inte bidra till att övervinna problemet på lång sikt”, konstaterar människorättsorganisationen i ett uttalande på sociala medier.

* * *
LÄS ÄVEN
El Salvador stryper pressfriheten
El Mozote – döden i byn
Hot, mord, tystnad – jaktsäsong på Honduras miljöjournalister

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.