Nyheter

Eldinferno och hagelstormar: ”Apokalyptiskt”

När Milano drabbades av en kraftig storm blockerades många gator av nedfallna träd.

Brutala vindar, översvämningar och hagel stora som snöbollar i norr – hetta och skogsbränder i söder.
Våldsamt väder med dödsfall och stora skador i spåren klyver Italien i två delar. Men landets turismminister antyder att ”våra konkurrenter” ligger bakom en dyster mediebild.

ITALIEN | ”Det råder ingen akut väderlekssituation i Italien”, uppger turismminister Daniela Santanchè efter de senaste dagarnas mörka rubriker om extremväder.

Hon försäkrar att landet står redo att välkomna alla besökare, och konstaterar att resenärssiffrorna återhämtat sig efter pandemin.

– Med detta utmanar vi förstås våra konkurrenter, och jag noterar att utländska medier ibland återger överdrifter, säger hon enligt ett pressmeddelande.

– Men de temperaturer vi sett har inte på något vis påverkat vårt turistutbud.

Annan bild

Det är en helt annan bild än den som kommit även i italienska medier de senaste dygnen. ”Rena apokalypsen”, är ett av många mörka citat från Milanobor i sociala medier, efter den våldsamma storm som i början av veckan med full kraft drog in över den norditalienska storstaden i regionen Lombardiet, skriver La Stampa.

”Tio minuter av ren skräck – i händerna på obeskrivligt starka vindar och hagel, som troligtvis var stora som tennisbollar. Jag lever ensam och jag var rädd – mycket rädd”, beskriver en kvinna från Milano upplevelsen på Twitter, citerar tidningen.

Många gator vattenfylldes efter kraftiga regn, stadens parker spärrades av och de många nedfallna träden ledde till stora trafikstörningar i miljonstaden.

Vindbyar på 28 m/s

Enligt Milanos borgmästare Beppe Sala ska de kraftiga vindbyarna ha nått upp till 28 meter i sekunden, inte långt från orkan.

”Under mitt livs 65 somrar har jag aldrig sett något liknande. Klimatförändringarna håller på att förändra våra liv – och vi kan inte längre låtsas som ingenting. Även Milano måste agera”, säger Sala i en video på sin Facebooksida.

Även från andra platser i Norditalien strömmar vittnesmålen in. Bland annat från regionen Friuli-Venezia Giulia, där många vittnar om att skurar av enorma hagel, av samma storlek som äpplen, lett till stora skador på områdets jordbruk.

Ovädret har också skördat dödsoffer. En 16-åring på ett scoutläger i närheten av staden Brescia i Lombardiet dödades när ett träd föll på det tält hon sov i.

Och i provinsen Monza dödades en 58-åring på väg till sin arbetsplats då hon träffades av ett fallande träd.

I Verona fördes tio personer till sjukhus efter att inte ha hunnit i skydd när en kraftig hagelskur kom.

Våldsamma bränder

Samtidigt kämpar man i landets södra delar mot extremhettan och dess konsekvenser.

Flera våldsamma skogsbränder rasar på Sicilien, bland annat i närheten av Palermo – vilket ledde till att stadens flygplats tvingades stänga under några timmar på tisdagen.

Också det populära turistmålet Segestas arkeologiska park i närheten av staden Trapani, som bland annat hyser ett grekiskt tempel från 420 före Kristus, har skadats svårt i en skogsbrand, enligt Giornale di Sicilia.

I måndags uppmättes 47,6 grader på Sicilien – och temperaturer på uppemot 48 grader väntas även fortsättningsvis. Nya lokala värmerekord noteras i stort sett dagligen.

Extremhettan håller även Sardinien i ett fast grepp – vilket bland annat lett till att tre plan som skulle landa i Olbia i måndags fick omdirigeras till andra flygplatser. Landningsbanans asfalt i Olbia var helt enkelt för het, rapporterar Rai.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.