Nyheter

Monument till Emmett Tills minne upprättas

President Joe Biden skakar hand med pastor Wheeler Parker, kusin och nära vän med Emmett Till och det sista nu levande vittnet av hans bortförande.

USA | USA:s president Joe Biden utsåg på tisdagen ett nytt nationellt monument till Emmett Tills minne, på det som skulle ha varit hans 82:a födelsedag.

Den då 14-åriga afroamerikanska Emmett Till fördes bort, torterades och lynchades i Mississippi för snart 70 år sedan. Emmett Till bodde i Chicago men var under sommaren på besök hos släktingar i Money, Mississippi.

Han fördes bort från sina släktingars hem på natten den 28 augusti 1955 efter att ha anklagats av den vita kvinnan Carolyn Bryant för att gjort närmanden mot henne. De som förde bort Till var Bryants man och hans halvbror. Några dagar senare, den 31 augusti 1955, hittades hans kropp i Tallahatchie-floden. Hans kropp var svårt sargad efter tortyr och misshandel, och han hade taggtråd virad runt halsen.

Hans mamma Mamie Till-Mobley tog emot hans kropp på tågstationen i Chicago och krävde att hans kista skulle vara öppen under begravningen. ”Låt världen se vad jag har sett”, sade hon när begravningsentreprenören ville försöka göra pojkens ansikte mer presentabelt.

Under tisdagen meddelade Biden att monumentet till Emmett Tills ära kommer att upprättas i delstaterna Illinois där Emmett Till bodde och i Mississippi där han mördades. Monumentet ska kallas Emmett Till and Mamie Till-Mobley National Monument.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.