Nyheter

EU-chef hotar Belarus med nya sanktioner

EU:s utrikeschef Josep Borrell under EU:s toppmöte i veckan.

Omvärlden reagerar på Rysslands besked att man tänker placera stridsflygplan, som kan bestyckas med kärnvapen, i Belarus.
EU:s utrikeschef Josep Borrell hotar med nya sanktioner och Ukraina har bett FN:s säkerhetsråd om ett extrainkallat möte.

BELARUS | Om Belarus går med på att Ryssland placerar taktiska kärnvapen i landet kommer EU att införa hårdare sanktioner mot Belarus. Det uppger EU:s utrikeschef Josep Borrell på Twitter.

”Om Belarus skulle förvara ryska kärnvapen så skulle det innebära en oansvarig upptrappning och ett hot mot europeiska säkerhet. Belarus kan fortfarande stoppa planerna, det är deras val”, skriver han och fortsätter:
”EU står redo att svara med ytterligare sanktioner”.

Ukraina vill se FN-möte

Tidigare under söndagen hade Ukraina varnat för att uttalandet kan leda till ytterligare destabilisering av läget och bett FN:s säkerhetsråd om ett extrainkallat möte.

”Ukraina förväntar sig ett raskt agerande från Storbritannien, Kina, USA och Frankrike för att motverka Kremls kärnvapenutpressning. Vi kräver att det omedelbart kallas till ett extrainsatt möte”, skriver Ukrainas utrikesdepartement i ett uttalande.

På lördagen meddelade den statliga ryska nyhetsbyrån Tass att Ryssland har placerat tio stridsflygplan, som kan bestyckas med kärnvapen, i Belarus. Det hela är helt okontroversiellt, anser Putin.

– Det är inget konstigt med det här. USA har gjort det i årtionden. De har länge placerat sina taktiska kärnvapen i sina allierades territorier, sade han.

Bygget av förvaret för kärnvapnen kommer enligt Putin att stå klart till den 1 juli. Kontrollen över vapnen kommer inte att överföras till Minsk, tillägger han och säger vidare att Belarus president Aleksandr Lukasjenko har gått med på planerna.

USA: Ingen förflyttning ännu

Beskedet kritiseras även i skarpa ordalag av Tysklands förbundskansler Olaf Scholz.

John Kirby, som är talesperson för USA:s nationella säkerhetsråd, säger dock att det inte finns några indikationer på att Ryssland ännu har förflyttat taktiska kärnvapen till Belarus.

Kirby säger också, i det inflytelserika tv-programmet ”Meet the press” på det amerikanska tv-bolaget CBS, att Washington ”inte sett några tecken på att han (president Vladimir Putin) har för avsikt att använda kärnvapen inne i Ukraina”.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.