Nyheter

FN: Ryssland och Ukraina avrättar krigsfångar

Ett barn leker med en ukrainsk flagga i utkanten av Cherson i södra Ukraina i november 2022.

FN anklagar både Ryssland och Ukraina för summariska avrättningar av krigsfångar på slagfältet. Organisationen uttrycker ”djup oro” över vad de dokumenterat i krigets Ukraina.

RYSSLAND/UKRAINA | Utomrättsliga avrättningar, tortyr och användande av ”mänskliga sköldar”. Både den ryska och den ukrainska sidan har sedan krigets start gjort sig skyldiga till övergrepp mot krigsfångar, hävdar FN:s övervakningsuppdrag i Ukraina.

I en rapport skriver FN-observatörerna att vissa av övergreppen kan uppgå till krigsbrott.

Matilda Bogner, chef för FN-uppdraget i Ukraina, uppger att hennes team har dokumenterat en rad utomrättsliga avrättningar av krigsfångar de senaste månaderna, ofta utförda direkt på slagfältet. Det rör sig om ”upp till 25” avrättningar av ryska fångar utförda av ukrainska styrkor, samt 15 ukrainska fångar som avrättats ”strax efter tillfångatagandet av ryska väpnade styrkor”.

Enligt Bogner ligger den paramilitära Wagnergruppen, som säger sig leda Rysslands blodiga offensiv mot Bachmut i östra Ukraina, bakom elva av de dokumenterade avrättningarna av ukrainska krigsfångar.

FN-rapporten baseras på intervjuer med runt 400 krigsfångar, hälften av dem ukrainare som släppts och hälften ryssar som hålls fångna i Ukraina.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.