Nyheter

Trump: ”Valet 2024 är sista striden”

Tidigare president Donald Trump vid ett kampanjmöte på Waco Regional Airport, lördagen den 25 mars 2023, i Waco, Texas.

Från podiet i Waco, Texas, påbörjade Donald Trump sin väg mot nästa års presidentval i USA – med förhoppning på en valvinst som skulle rendera i en andra session som landets president. En resa påbörjad på mytomspunnen jord för högerextrema krafter.

USA | Donald Trumps tal innehöll alltifrån sånger, svurna eder och apokalyptiska framtidsbeskrivningar. Allt på en plats inringad av amerikanska flaggor under en krispblå himmel.

Fiender till Trump – och i längden alla amerikanska medborgare – är ”desperata och vill stoppa oss”, proklamerade ex-presidenten, rapporterar The Guardian.

– Och 2024 blir den sista striden. Det kommer att bli en stor sådan. Om ni återinstallerar mig i Vita huset kommer deras styre att vara till ända och Amerika återigen att vara en fri nation, sade Trump.

Hård konkurrens

Men han är inte ensam om att ha siktet inställt på Vita huset nästa år. Förutom en demokratisk huvudmotståndare (det återstår att se om president Joe Biden kommer att ställa upp för omval) ser republikanen Ron DeSantis ut att bli en svår motståndare i kampen om den republikanska presidentvalskandidaturen.

Det var därför inte förvånande att Trump avfyrade kritiksalvor även mot DeSantis från podiet i Waco – allt under ett tal som ägde rum nära skådeplatsen för den så kallade Belägringen i Waco.

En plats där högerextrema grupper i USA för 30 år sedan fann inspiration i FBI:s kontroversiella stormning och kritiserade insats mot Branch Davidianerna, en sekt med paramilitära förtecken, den 19 april 1993.

”Ingen slump”

Trumps val av Waco som startskott för sin återvalskampanj var heller ingen slump, menar kritiker.

– Hans val av Waco på årsdagen av Branch Davidianstriden var att omfamna de högerextrema som gav honom de våldsamma protester han längtar efter. Hans anhängare åhörde budskapet, högt och tydligt, menar Alvin Bragg, distriktsåklagare i New York, i en kommentar, rapporterar Lincoln Project.

LÄS MER:
Terrordådet i Oklahoma City har fortsatt göda vit makt-grupper
Medier, krig och sanning
USA:s demokrati ”hotades” den 6 januari 2021 – Trumpklanen splittrad

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.