Nyheter

Europeiska slavhandlares ättlingar krävs på skadestånd

 Protester under ett tal av Charles Gladstone, en ättling till den tidigare plantageägaren John Gladstone, när han gav en ursäkt på uppdrag av familjen Gladstone vid Georgetown University i Georgetown, Guyana, fredagen den 25 augusti 2023.

Den tidigare engelske premiärministern William Gladstones ättlingar uppmanas att betala skadestånd till Gyuana för deras förfäders roll i slaveriet

GUYANA | Guyanas president Irfaan Ali har uppmanat ättlingar till europeiska slavhandlare att betala skadestånd för att rätta till historiska fel. Irfaan Ali kräver också att de inblandade i den transatlantiska slavhandeln och det afrikanska slaveriet postumt anklagas för brott mot mänskligheten.

– Den transatlantiska slavhandeln och det afrikanska förslavandet var en skymf mot mänskligheten själv. Det avskyvärda i detta brott mot mänskligheten kräver att vi försöker rätta till dessa fel, säger Irfaan Ali.

Sex av Gladstones ättlingar anlände till Guyana när landet firade 200-årsdagen av slavupproret 18-20 augusti 1823, Demeraraupproret, som är ett av de största slavupproren i de brittiska kolonierna, och som historiker säger banade vägen för avskaffandet av slaveriet.

Förutom att officiellt be om ursäkt för John Gladstones ägande av afrikanska slavar, har dagens Gladstones gått med på att betala skadestånd för att finansiera ytterligare forskning om slaveriets inverkan. John Gladstone – far till William Gladstone, en av Storbritanniens mest vördade premiärministrar – var en av de största slavägarna i Brittiska Västindien.

Irfaan Ali välkomnade ursäkten från Gladstones familj och beskrev den som ”ett erkännande av den grymma karaktären av afrikanskt förslavande och avtalsförhållande i Guyana och en ångerhandling som banar väg för rättvisa”:

– Familjen Gladstone har erkänt att den gynnats av afrikanskt slaveri och kontrakt på den brittiska slavkolonin Demerara och andra plantager som ägdes av dess patriark, John Gladstone, säger Ali.

Caricom-nationer, Karibiska gemenskapen med 15 medlemsländer inklusive Guyana, har anlitat en brittisk advokatbyrå för att granska deras fall för ekonomisk kompensation från Storbritannien och andra europeiska nationer.

Medan en handfull länder formellt har bett om ursäkt för slaveriet vägrade Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak i april att be om ursäkt för Storbritanniens roll i slavhandeln eller att åta sig att betala skadestånd.

Men tidigare i veckan sa domare Patrick Robinson, som ledde rättegången mot den förre jugoslaviske presidenten Slobodan Milošević, att den internationella vågen för slaveriskadestånd snabbt förändrades och uppmanade Storbritannien att ändra sin nuvarande ståndpunkt i frågan.

– Jag tror att Storbritannien inte kommer att kunna motstå denna rörelse mot betalning av skadestånd. Det krävs av historien och det krävs enligt lag, säger Patrick Robinson.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.