Nyheter

Palestiniernas ledare Abbas: värre än folkmord

Palestinska myndigheternas ledare Mahmud Abbas (till höger) med USA:s utrikesminister Antony Blinken.

Israelisk militär genomför intensiva attacker mot södra Gazaremsan i offensiven mot Hamas.
Palestiniernas ledare och Hamas ärkefiende Mahmud Abbas jämför Israels angrepp med folkmord.

ISRAEL/PALESTINAÖver 20 personer dödades när ett hus i Khan Yunis besköts i en flygräd på onsdagen. Det beskjutna huset låg nära sjukhuset al-Amal i storstaden i södra delen av Gazaremsan. Ytterligare över 30 personer skadades i attacken, enligt den av terrorstämplade Hamas styrda hälsomyndigheten i Gaza.

Israeliska styrkor ser ut att koncentrera insatser just mot storstaden Khan Yunis på södra Gazaremsan och Rafah vid gränser mot Egypten.

Flyktingläger angripet

Även områden i mellersta Gaza utsätts för hårda angrepp, bland annat flyktinglägret Bureij.

– Vi har inte sett sådan bombning sedan krigets början, sade Rami Abu Mosab, som sökt skydd i flyktinglägret Bureij, på onsdagen.

Han och hans anhöriga har flytt striderna i norra Gaza, liksom många andra Gazabor.

Men i nya israeliska fronter är de som tidigare tagit sig söderut, mot gränsen till Egypten, utsatta.

– Det var en helvetes natt, sade Rami Abu Mosab på onsdagen och berättade att han hört skottlossning och explosioner från lägrets östra del, medan stridsflyg flög lågt över staden.

Israel hävdar att insatserna är nödvändiga för att tillintetgöra terrorstämplade Hamas och förhindra en upprepning av attacken som skedde den 7 oktober, då den militanta extremistgruppen dödade cirka 1 200 människor och tog över 240 personer som gisslan. Över 100 gisslantagna befaras vara kvar i fångenskap i Gazaremsan.

Att uppnå sina mål kommer att ta ”många månader”, enligt Israel.

Abbas: värre än folkmord

Palestiniernas president Mahmud Abbas säger, i den kanske första intervjun som han gett efter krigsutbrottet, att ”det som pågår i palestinska territorier överstiger en katastrof och överstiger med råge ett folkmord”.

– Palestinierna har aldrig varit med om något liknande, sade Abbas i en intervju med egyptiska tv-bolaget ON TV.

Abbas jämför med när palestinier fördrevs i samband med det första kriget mellan Israel och de arabiska länderna 1948. Händelsen benämns av palestinierna som al-Nakba-katastrofen.

– Det som sker nu är än värre, säger Abbas enligt brittiska mediebolaget BBC.

President Abbas och Fatahrörelsen ligger i djup fejd med Hamas, och Fatah finns inte representerat i Gaza då dess representanter jagades bort eller dödades av Hamas i en konflikt om makten 2007.

Hamaskontrollerade hälsomyndigheten i Gaza uppgav på onsdagen att fler än 21 000 människor dödats sedan krigsutbrottet, varav nästan 200 personer det senaste dygnet.

Även på det av Israel ockuperade Västbanken förekom rapporter om oroligheter och strider. En israelisk militärinsats på Västbanken resulterade i sex döda och ett flertal skadade palestinier, uppger den palestinska hälsomyndigheten.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.