Nyheter

”Rikaste oljestater borde betala klimatskatt”, säger tidigare premiärminister

Dubai Marina-distriktet i Dubai, Förenade Arabemiraten, 30 juni 2023.

Den tidigare brittiske premiärministern Gordon Brown har uppmanat oljeproducerande länder att bidra med en liten procentandel av sina betydande olje- och gasintäkter för att hjälpa fattigare länder att ta itu med klimatkrisen.

KLIMAT | Gordon Brown hävdar att länder som Saudiarabien, Förenade Arabemiraten, Qatar och Norge gynnades av en ”lotteriliknande bonanza” förra året, när oljepriset sköt i höjden.

Brown uppmanade vid ett tal i London på onsdagen de största utsläpparna att nå en överenskommelse om en klimatsolidaritetspakt för att minska utsläppen och stödja tillväxtekonomierna, rapporterar The Guardian.
Han föreslår därför en avgift på 25 miljarder dollar (cirka 270 miljarder kronor), vilket skulle öka utsikterna för ett avtal om en klimatfond för utvecklingsländer.

Brown uppgav att hans plan skulle förhindra ett dödläge och potentiell kollaps vid COP28 i Förenade Arabemiraten – en av de rikaste oljeproducenterna i världen.

Han betonade att ”petro-staterna” har gjort ”häpnadsväckande vinster” på de stigande oljepriserna under de senaste åren, och att de fem största mer än fördubblat sina oljeintäkter under 2022 – från 16 miljarder kronor före covidpandemin till exempellösa 43 miljarder kronor.

– För att sätta dessa extraordinära siffror i sitt sammanhang är 43 miljarder kronor 20 gånger hela den globala biståndsbudgeten. Det är en inkomst som är så stor att den överstiger hela Storbritanniens BNP, sade Gordon Brown.

– Dessa oljeproducentstater har bokstavligen inte gjort någonting för att förtjäna detta exempellösa tillskott. Det är en av de största överföringarna av rikedom från fattiga till rika länder någonsin.

Brown uppmanade de rikaste oljestaterna att bidra med 3 procent av sina exportintäkter – motsvarande totalt 270 miljarder kronor per år till det globala syd, och sa att ”det är det minsta de kan göra”.

Den tidigare premiärministern Gordon Brown, tillika FN:s sändebud för global utbildning och Världshälsoorganisationens ambassadör för global hälsofinansiering, sa att ”konsekvenserna av en sådan stor gest skulle bli enorma”.

– Vi skulle ge krisdrabbade länder det som har saknats vid de senaste toppmötena: hopp, sade han.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.