Nyheter

G20-mötet slutade i splittring om Ukraina

USA:s utrikesminister Antony Blinken och Indonesiens utrikesminister Retno Marsudi under torsdagens G20-möte.

Det blev inget gemensamt uttalande när G20-länderna träffades i New Delhi på torsdagen. Kina och Ryssland gick som väntat inte med på att stötta ett dokument med krav på att Ryssland slutar med sina ”fientligheter” i Ukraina.

G20 | G20-ländernas representanter kom inte fram till ett gemensamt uttalande om kriget i Ukraina från mötet i New Delhi, uppger Indiens utrikesminister Subrahmanyam Jaishankar.

Han beskriver det som ”skillnader” i fråga om kriget ”som vi inte kunde förena eftersom olika parter hade olika åsikter”.

– Om vi hade haft ett perfekt möte i alla frågor skulle det ha blivit ett gemensamt uttalande, säger Jaishankar.

Dock uppger han att medlemsländerna var överens om många andra frågor, bland annat om att stärka multilateralism, främja livsmedels- och energisäkerhet, klimatförändringar, genusfrågor och bekämpning av terrorism.

Mötet inleddes med ett videotal av värdlandets premiärminister Narendra Modi, som uppmanade utrikesministrarna att inte låta spänningarna förstöra överenskommelser som kan nås om bland annat livsmedels- och energisäkerhet och klimatförändringar.

– Vi möts i en tid av djupa globala splittringar, sade han till deltagarna, bland andra USA:s utrikesminister Antony Blinken, Kinas utrikesminister Qin Gang och ryske Sergej Lavrov.

– Vi bör inte låta problem som vi inte kan lösa tillsammans stå i vägen för de vi kan lösa, sade Modi.

Antony Blinken sade under mötet att Rysslands krig i Ukraina inte kan stå oemotsagt.

– Tyvärr har detta möte återigen kantats av Rysslands oprovocerade och omotiverade krig mot Ukraina, avsiktliga förstörelsekampanj mot civila mål och dess attack mot kärnprinciperna i FN-stadgan, sade han.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Prenumerera gratis på vårt
Nyhetsbrev